1 2 REFUGIS 2000  
VETERANOS I GEMELOS RAVIER PER VIADÓS
Sortint del refugi de Viadós (1760) agafant el camí senyalitzat com a GR 11, on acaba la pista es creua el Torrent d'Es Oriels, agafant el camí que baixa pels prats i entre les granges de Viados per anar a la trobada del Zinqueta d'Anes Cruzes. En avançar pel marge dret es domina el pas per on discorre encaixonat el curs d'aigua (1920) (0,30 H) aquí hi ha un desviament que arriba al petit refugi de Puyarruego no visible des del camí. Continuant pel mateix camí (NNE) en suau ascens. A la capçalera de la vall s'incrementa el pendent abans d'arribar a la confluència d'aigües i de rutes del Pla d'Anes Cruzes (2080) (1,30 H). Cal creuar el torrent principal, seguint després el camí que passa per la marge esquerra del Barraco de Chistau (2592) (2,30 H).
Sense arribar a creuar-les gira a la dreta, evitant el promontori que ocupa el centre del coll. Vorejant la fossa del Forat de Chistau, es guanya alçada en diagonal per un passadís herbós, traslladant el turó que dóna vista a un petit ibón i altres embornals (Posets). Envoltant a continuació per l'est una altra cota (2898) s'accedeix a la forca (2878) (3,30 H) on arrenca la cresta septentrional del Posets.
La grimpada passa sempre pel fil de la carena. El tram inicial està molt descompost, a la primera cota (3034) apareixen lloses apilades en precari equilibri.
Després es suavitza el pendent, millora el terreny i passant una altra fita irrellevant coneguda com Punta Blanca (3114) s'arriba al nus de arestes del Pic dels Veterans - Pic Juanjo Buyse (3125) (F +) (4,15 H). Prosseguint per la carena de la cresta (SSO) es salva una depressió (3086) per arribar els dos cims del Pic dels Bessons Ravier (3160) (F) (4,45 H).
La tornada pel mateix lloc.
Total amb parades 8,00 hores.
 
01 JULIOL 2007
Angel, Lluís, Josep i Lourdes
VETERANOS I GEMELOS RAVIER PER ESTOS
Abandonem el refugi d'Estós (1900) el camí fins al port de Chistau no te un gran desnivell però és llarg, comença planejant durant un quilòmetre i escaig per després començar a guanyar alçada suaument. Tot el recorregut fins al port de Chistau està senyalitzat perfectament per marques de pintura vermella i blanca de la GR11.
Arribem al desviament que hem de prendre i deixar el GR nosaltres a l'esquerra (2554) pel camí trobem bastants isards, ara el pendent augmenta fins a aconseguir la Collada Negra.
Arribant a la Collada Negra, darrera nostre: Gourgs Blancs, Clarabides, Gias, Seil dera Baque, Perdiguero, ... 2878 una petita parada i recollim bastons i ens abriguem doncs fa bastant vent i seguim la ruta, a partir d'ara utilitzarem les mans en nombroses ocasions (grimpades grau I / I +).
Anem grimpant una estona i després d'un cresteo horitzontal, superem una altra grimpada que ens deixa al cim del Pic dels Veterans o Bessons Nord (3125) (F +) (3,25 H)
L'itinerari per enllaçar la següent cim, passa inicialment per una cresta horitzontal i després un desnivell que cal salvar tenint dues opcions: una espècie de senda sobre piedrilla o l'aresta al cim, nosaltres fem l'aresta per aquesta per la millor qualitat de la roca, a més després de passar la senda cal remuntar un vessant de pedres soltes que cal anar a quatre potes per no relliscar. Ara avancem cap al Pic dels Bessons Sud, Pic dels Bessons Ravier (3160) (F) (4,00 H).
La tornada pel mateix lloc.
 
24 AGOST 2014
Jaume, Montse, Josep i Lourdes
 
24 AGOST 2014
Jaume, Montse, Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Temps a Eriste