1 2 REFUGIS 2000  
ERISTES
Sortint del Port de Saünc (Sahún) (2200). Es troba a un km del refugi forestal del Cerro Marradetas. En iniciar la marxa s'agafa la pista que penetra en el Bal de Barbarisa, deixant a la dreta una cabana amb abeurador abans de topar amb la Aigüeta de Lisat. La pista travessa la llera i conclou al costat d'un refugi de pastors que sol estar tancat (1800) (3 Km) (0,45 H). (la carretera sol està oberta al trànsit)
De la riba esquerra del riu surt un sender que supera el ressalt per on s'estimba una cascada. Després remunta (NNO) les praderies del Bal de Barbarisa, topant de vegades amb pastures rocoses. En un replà torna al costat del riu i el baldeja (2100). Al guanyar alçada per el marge dret enllaça amb el camí que ve del port flanquejant la vessant oriental del Pico Yerri. Aquesta variant no suposa cap avantatge, ja que fa diversos alts i baixos i tendeix a confondre's amb les traces del bestiar i de vegades discorre per inestables pedreres. Es passa al costat del Ibón Chico (2260) i sobre un suggeriment d'aigües abans d'arribar al Ibón de Barbarisa (2330) (2,00) H).
Després de creuar el desguàs, el camí zigzagueja pel vessant oriental de la vall fins al Coll de la Ribereta (2538) (2,30 H), on s'abandona. Progressant (nord) per la carena que separa les conques de Barbarisa i Baguena, al peu del Pic Baixo s'evita la cresta per la vessant del Bal de Baguena
Es recorre la vessant oriental a la recerca d'un contrafort que facilita l'ascens de la muralla. Superant després un corredor, en assolir la cresta s'avança per l'aresta, bastant aguda i gairebé plana, fins arribar al fita cimera del Pic de Eriste Sud (3045) (F +) (4,00 H). Per dirigir-nos al Gran Eriste, perdem alçada per evitar unes retallades agulles.
Després de faldejar la muralla per terreny inestable i algunes congestes perennes, al peu de la cara SE, enfilant per un corredor de roca descomposta s'arriba al cim del Gran Eriste (3053) (F) (4,40 H).
Baixem gairebé pel mateix lloc i després de faldejar (nord) fins que una bretxa permet creuar un esperó i passant per la cresta s'arriba al Pico Beraldi - Eriste Nord (3025) (PD-) (5,45 H).
Baixem pel mateix lloc que hem pujat, total amb parades 9,30 hores.
 
13 AGOST 2007
Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Temps a Eriste