1 2 REFUGIS 2000  
PICA D'ESTATS PER LA VALL FARRERA
Aquest és el nostre primer 3000, el primer intent va resultar fallit el dia 10 de Juliol de 1998, arribant al Port de Sotllo una placa de gel va fer relliscar el nostre fill ell tenia llavors 10 anys, per sort no va ser res greu tenint en compte que va baixar gairebé tota la pendent lliscant sense control i cada vegada anava més ràpid i arribant a les pedres uns muntanyencs el van parar sense més conseqüències que alguna cremada pel gel i un ensurt de mort.
Sortint de l'aparcament (1850) (11 km de Areu), aviat apareix el Pont de Boet (1870). Només creuar s'entra al bosc, vorejant el Torrent d'Areste arribant al Refugi de Vallferrera (1940) (0,15 H), per un pedregós sender que puja entre arbust. Deixa a la dreta l'accés a l'Estany d'Areste poc abans de treure el cap a la vall des de la plataforma del Coll d'Areste (2100) (0,30 H). Ara emprenem una travessia amb alts i baixos, anant a la recerca del barranc de Sotllo. Cal baixar entre pins uns 50 metres, fent servir les mans en el tram inferior. Després de creuar la passarel•la del torrent (2100), s'avança pel marge dret. Després de recórrer el herbós Pla de Socalma i el pantanós Pla de Canalbona, un pendent esglaonada porta a l'Estany de Sotllo (2392) (1,45 H).
En vorejar per l'oest es transposa la cabalosa torrentera que ve de la Coma de Sotllo. Superant un altre ressalt d'herba i rocam, sorgeix la muntanya amb una doble imatge, que es reflecteix invertida en l'estany d'Estats (2470) (2,15 H).
Vorejant també aquest llac per la riba dreta, es recorre el pla del fons del circ. Porta fins a una muralla amb costeruts pedreres que faran més dura la progressió. El cami puja en ziga-zaga, remuntant l'inestable corredor que desemboca al estret Port de Sotllo (2894) (3,15 H).
Aquí es gira a la dreta per continuar per la cresta. No té obstacles rellevants, de vegades fins i tot hi ha indicis de camí, però alguns trams resulten exposats. Enfilant-se per corredors, cornises i escarpada roca inestable, es van sortejant els blocs de l'aresta i es travessen diverses xemeneies abans d'arribar al Pic Verdaguer (3131) (PD) el nostre primer 3000. Ara només cal creuar una petita depressió (3100) per arribar a la Pica d'Estats (3143) (F) (4,15 H).
Baixem per la pedregosa vessant fins al Col de Riufret (2978), continuem per la carena fins a una cota secundària (3041) (on diuen que és un nou 3000), arribant seguidament al Montcalm (3077) (F) (4,45 H) és el 3.000 més oriental de la Serralada Pirenaica.
La baixada és pel mateix camí, només varia el començament fins al Port de Sotllo que agafem la ruta on puja més gent.
 
10 AGOST 2009
Mª Angels, Lluís, Josep i Lourdes
 
 
 
20 AGOST 2000
Josep xic, Lluís, Josep i Lourdes
 
09 SETEMBRE 2001
Domenec, Merce, Lluís, Josep i Lourdes
 
24 AGOST 2013
VIA CATALANA INDEPENDENCIA
 
24 AGOST 2013
VIA CATALANA INDEPENDENCIA
PICA D'ESTATS per pinet
Aparcarem el cotxe a l'ultima corba abans del poble de l'Artigue. Ja veurem que hi ha molts cotxes i el camí que hem de seguir hi ha un gran rètol indicador. Aquesta sortida no té cap mena de pèrdua, tot l'itinerari està marcat amb EL GR. I senyals de color groc.
Comencem a caminar pel costat del riu, però ràpidament guanyem alçada i el riu queda bastant avall. Durant la primera hora la farem per mig del bosc. Sortin del bosc trobema la nostra esquerra el Orri de Nauzère una petita cabana de pedra i una mica més endavant Els Orris de Basurs aquets queden a la nostra dreta i per sota nostre Poc desprès que s'acabi, trobem una cruïlla de camins.
Els dos camins tenen senyals grogues, per tant podem tria el que més ens interessa. Nosaltres triem per pujar el de la dreta i baixarem pel de la esquerra que passa pel Estany de Sourd.
Un cop arribats al refugi que hem tardat 2 hores i quart continuem seguint les senyals grogues i GR pendent amunt. Un xic abans de l'Estany d'Estats, cal estar alerta i seguir be les senyals ja que hi ha un camí que baixa fins l'estany. Si agafem aquest últim, el desnivell per arribar a l'Estany de Montcalm, serà molt més gran.
A partir d'aquest segon estany, no hi ha cap problema per seguir el camí fins al cim. En aquesta sortida podem realitzar 4 cims de mes de 3000 metres. Un cop feta la Pica d'Estats, a 10 minuts tenim el Pic Verdaguer, que no presenta cap dificultat i ja de baixada abans del Coll de Riufred, podem pujar al nou cim el Cap de la Coma de Riufred i per últim el cim de Montcalm el qual hi arribarem amb una mitja hora des del cim del Pic Verdaguer.
Per tornar al refugi, agafarem el mateix camí de pujada i del refugi al cotxe, agafarem el camí que surt de darrera el refugi i baixa cap a l'Estany Sourd.
D'aquí, continuem baixant fins a trobar l'encreuament que hi ha prop del bosc i d'aquí pel camí conegut fins al cotxe
Ten total hem estat gairebé 11 hores 19 Km. 400 metres i un desnivell positiu de 2150 metres és recomanable realitzar-la en dos dies, fent nit al refugi, o acampant al seus voltants. Si el primer dia es pujar una mica més i no està nevat, hi ha un lloc per acampar al costat de l'Estany de Montcalm.
 
10 NOVEMBRE 2015
Josep i Lourdes
 
10 NOVEMBRE 2015
Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
METEOFRANCIA