1 2 REFUGIS 2000  
ESCALERAS MONT PERDUT I CILINDRE
Agafem el bus a Nerín i ens deixa en Coll Mondiceto (2165) ens dirigim per un marcat sender per sobre de la Vall d'Ordesa al Cuello Gordo (2200) (0,30 H), creuant el Cuello Gordo seguint les fites (compte si hi ha boira) fins a donar amb el Refugi de Góriz però sense arribar a ell, ens desviem a la dreta direcció al Coll Superior de Góriz o d'Arrablo (2329) (1,00 H). En donar vista al Barranc de Fuen Blanca es continua pel camí abalisada (GR 11) que passa sota la Torre de Góriz, discorre sobre els abismes del Cañon de Añisclo i va recorrent les cornises que formen els ressalts meridionals de la muralla.
Utilitzant una vira per transposar aquest primer escarpat s'enllaça amb la carena meridional. Apareix llavors una lloma pedregosa amb rastres de camí. Després de superar en còmoda grimpada un segon ressalt força vertical (els passos clau estan marcats amb fites) s'arriba a la Punta Escales (3027) (PD-) (4,00 H).
La cimera està tallada pel nord, de manera que es baixa per un esperó cap a la dreta (est), tornant de nou al llom de la carena. El següent ressalt té uns 20 metres d'altura i presenta dues xemeneies. Es s'enfila per la de la dreta (II), trobant un ancoratge per poder baixar per la de l'esquerra per ràpel (ull si està mullat, la roca rellisca). Sense més complicacions es supera també el mur que precedeix a la piràmide cimera del Mont Perdut (3355) (PD-) (5,30 H).
Baixem per “la escopidera” a l'Estany Gelat (2980) (6,15 H) En aquesta ocasió es trenca a l'esquerra (oest) per remuntar per pedreres i geleres un corredor de característiques similars a les del canal del Mont Perdut, encara que sense trams compromesos. En arribar a la forca superior (3184) n'hi ha prou superar l'esperó de l'esquerra per arribar immediatament el Pitó SO. del Cilindre (3194) (F) (6,45 H).
De tornada a la forca cal escalar un mur vertical amb dues xemeneies d'accés. La que veiem a l'esquerra és menys pronunciada (II). La de la dreta està equipada amb ancoratges per a assegurar des de dalt o descendir mitjançant un ràpel d'uns 15 metres. Superant el pas clau es prossegueix per una àmplia i pedregosa cresta, transposen un curt ressalt amb escasses preses poc abans d'arribar al cim del Cilindre de Marboré (3328) (PD) (7,15 H).
Baixem pel mateix camí fins al llac Gelat i seguint les fites de la ruta més habitual arribem al Refugi de Góriz i camí de tornada al Coll Mondiceto per agafar el bus de Nerin.
Total amb parades 11,00 hores.
 
23 JULIOL 2009
Josep i Lourdes
 
15 AGOST 2009
Josep, Lourdes, Lluís i J. Closa
 
07 JULIOL 2012
Josep, Lourdes, Fina, Marta, Montse i Jaume
 
07 JULIOL 2012
Josep, Lourdes, Fina, Marta, Montse i Jaume
 
16 AGOST 2014
Josep, Lourdes i Albert
 
29 JULIOL 2018
Josep i Lourdes
 
VIDEO 2009
 
VIDEO
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Temps a Nerín