1 2 REFUGIS 2000  
CIRC DE GAVARNIE
Per arribar a l'inici de la ruta al Col de Tentes primerament hem de sortir a l'autopista a la sortida 12 Tarbes-centre, després continuar per la N-21 fins Lourdes i aquí prendre direcció a Luz Saint Sauver, un cop en aquest seguir les indicacions a Gavarnie, ja a Gavarnie seguirem la carretera que puja serpentejant durant uns 10kms cap al Col de Tentes.
Sortim d'hora de Coll de Tentes que havíem arribat el dia abans, recorreguem aproximadament 2 km. Per una pista tancada al transit fins el Puerto de Bujaruelo o de Gavarnie. A partir de aquí un nítid camí amb alts i baixossegueix la base de la cara nord del Gavieto  Oriental i el Taillón i per sobre la Vall de Poey Aspé.
Trobem el camí que puja de Gavarnie remuntant la mateixa vall guanyem alçada per terreny pedregós. Enseguida trobem la torrentera que baixa del pobre Glaciar del Taillón arribant al Coll de Serradets on podem ja veura el Refugi de Serradets i tot els cim que tenim per fer., en total 7 cims de mes de 3000 metres.
Continuem direcció a la Brecha per un llom de una morrena coberta de grava fins arribar al repla bora el peu del petit glaciar, continuem per pedreres fins a la Brecha de Roland.
Sota la pared meridional de la Punta Bacillac podem trobar alguns vivacs, trobem un cable per assegurar en un desplomat es el Paso de los Sarrios arribem al Coll de los Sarrios.
Rodejem ascendent la base del Casc per unes graderies i trobem el pas marcat per unes fites anem pujant terrasses arribant al Casc de 3006 metres.
Desfem el camí però sense acabar de arribar abaixà del tot bordegem la Torre pel surt per unes geleres Pujant per uns ressalts fins a La Torre de 3009 m.
Bordajem la Espalda per unes geleres i pugem per unes xemeneies verticals de III però molt descomposta arribant a un llom i sense dificultats arribem a l' Espalda de 3073 m.
Seguim ara per un ampla llom direcció als Pics de la Cascada, sense perdé gaire altura arribem al Pic de la Cascada Occidental de 3095 m. Salvem un Coll per pujar al Pic de la Cascada Central de 3106 m.
Travessem una forta depressió i pujant fortament arribem al Pic de la Cascada Oriental de 3161 m.
Travasem un altre coll i pujant per una pendent pedregosa arribem al Marboré de 3248 m.
Baixem fins a la depressió del pic de la Cascada Oriental i bordegem per sota els 3 Pics de la Cascada fins a sota mateix de la espalda de Marboré, però una sortida a una des grimpada mol descomposta i aerea ens aconsella pasar per una feixa i tornar gaire be fins a sota del Marboré però 300 metres per sota desgrimpem uns 50 metres i fem un gir de 180º tornant sota la Esquena de Marboré i pasant per una gelera anem a trobar el camí de pujada, pesem per sota la Torre i per sota el Casc fins arribar el Coll de los sarrios i el pas equipat de les cadenes, pesem de nou per la brecha i anem desfent el camí del mati fins el cotxe.
En total han estat 26 Km. i 200 metres, 1758 metres desnivell+ i un total de gaire be 14 hores.
UNA RECOMENACIÓ:
EN CAS DE BOIRA ABSTENIR-SE DE FER AQUESTA RUTA POT SER PERILLOSA
 
18 AGOST 2003
Josep i Lourdes
 
10 AGOST 2015
Josep i Lourdes
 
10 AGOST 2015
Josep i Lourdes
 
CASCO I TORRE DE MARBORÉ

Avui amb els nostres amics la Marta, el Pep, el Tomeu i el Roc pujarem al Casc i la Torre.

Aquesta ruta ha estat realitzada el 1 de setembre del 2018, a l'estiu i en condicions normals no comporta penes dificultat tècnica ni passos perillosos, només per nomenar alguna cosa, un lleugeríssima grimpada senzilla tant en el tram final a l'Casc de Marboré com a la Torre de Marboré només tenim d’anar amb conte si anem molta colla de no fer caure pedres, el pas dels Sarrios és curt, té cadena i molt bons suports per la qual cosa aquesta ruta amb prou feines té res més complicat i destacable, en altres dates o amb neu canviària la cosa.
Per això, i encara que cal tenir clar que les ascensions a tres milers cal prendre-se-sempre amb precaució, s'ha catalogat la ruta d'moderada.
Si voleu gaudir d'una de les vistes privilegiades al Circ i Cascada de Gavarnie i tots els pics que el componen així com a la zona de l'Taillon Sud aquesta és la vostra ruta.
Amb vista a les parets de la cara Nord de l'imponent Taillon i Gabietos vam iniciar la ruta al mateix Col de Tentes direcció al port de Bujaruelo per una Antigua carretera tallada al trànsit en poc mes de 25 min ens plantarem ja en el port de Bujaruelo on després de gaudir de les vistes realitzarem un gir d'uns 150º per seguir la indicació al refugi de Sarradets per un petit tram d'ascens.
Després d'aquest lleuger ascens ja estarem sota de la cara Nord del Taillon , per les que de forma més aviat horitzontal anirem seguint un corriol còmoda sempre ben trepitjat.
A poc a poc el camí comença a guanyar alçada d'una forma fàcil i suportable, ja anirem sentint la cascada per la qual descendeixen les aigües de la Glacera del Taillon, aviat trobarem el cartell indicatiu al refugi de la Bretxa o Sarradets.
Just després d'uns metres arribarem ja a la cascada que travessarem de la forma més senzilla primer per la seva banda dreta enganxats a la paret pujarem uns poc metres, després la creuarem trepitjant en les pedres on passi menys aigua, i així prendrem de nou una senda trepitjada que ens porta a la part esquerra de la cascada ascendint de forma una mica més vertical de forma serpentejant.
Quant la senda es torni més còmoda estarem a la zona on poder admirar la Glacera del Taillon, Dit i cim del Taillon. De nou tornarem a guanyar Alçada ràpidament per arribar al Coll de Sarradets, transitarem per un tram còmode i ja amb la vista fixada en ell arribarem ja a l'Refugi de Sarradets.
Trobem el refugi en obres, després de la parada de rigor a recuperar forces i albirar el bell entorn que ens envolta, la Bretxa Roland davant nostre, el Circ de Gavarnie i la seva Cascada, així com el nostre objectiu del dia, Casc i Torre de Marboré, emprendrem un tram més vertical per un camí trepitjada que ens portés cap a la Bretxa Roland.
Primerament pujarem de forma recta portant-nos després a poc a poc el camí cap a la dreta per fer un petit gir de 90º a l'esquerra i arribar així a un petit altiplà amb una fita, on veiem ara si la Bretxa Roland en tot el seu esplendor.
Continuarem el camí per travessar el famós pas de la gelera, aquest any encara trobem neu, després d'aquest només ens quedaran uns metres de ascensió més vertical on possiblement haguem de ajudar-nos de forma fàcil en algun punt amb les mans, i així arribar a la Bretxa Roland, lloc on es concentra sempre molta gent a descansar i veure la panoràmica.
Després de gaudir de les majestuoses vistes a les parets de la Bretxa Roland i Punta de Bazillac nosaltres abandonarem la massificada ruta d'ascensió al Taillon i prendrem una petita senda que baixa a poc a poc per la part esquerra de la Bretxa segons pugem del refugi Sarradets.
Aquesta senda transcorre al costat de les pròpies parets del Casc de Marboré i ens portarà descendint primerament a buscar el famós Pas dels Sarrios, un pas amb cadenes enganxat a la paret que amb prou feines comporta perill ja que a més de ser curt té bons suports i les pròpies cadenes per travessar-lo.
Després d'aquest pas continuem de forma ascendent sempre enganxats a la paret direcció al Casc de Marboré, després d'uns metres per aquest camí on anirem vorejant la falda del Casc ja podrem anar albirant la Torre de Marboré que mes tard pujarem i anirem a donar a un Bivac.
Des del Bivac prendrem a l'esquerra per continuar ascendint més bruscament per tram rocós on anirem trobant fites, després d'aquest tram donarem amb el camí que va cap a la Torre de Marboré, nosaltres ara continuarem a l'esquerra seguint el camí trepitjat i fites, passarem al costat a una gran avenc i ens toparem amb un tram herbós on ja divisarem pràcticament tot el tram final al cim.
Després de deixar enrere el tram herbós només ens queda un tram dur ascendent per pedra solta fins al tram final, ja mes rocós, on realitzarem una petita grimpada fàcil i després arribem fàcilment al cim del Casc de Marboré.
Les vistes des del cim són espectaculars, a un costat al fons el massís de Vignemale, més a prop Taillon, als peus el Circ de Gavarnie, i a l'altre costat el nostre següent objectiu, Torre de Marboré, Pics de la Cascada, Pic Marboré, Astazus, i aguditzant la vista, Cilindre i Mont Perdut. També podrem allunyar-nos una mica del cim a una gran fita on tenir una altra vista espectacular de la zona.
Després de les fotos de rigor tornarem pels nostres mateixos passos de nou fins al desviament a la Torre de Marboré i seguirem el camí de forma horitzontal per anar a buscar una gran canal o corredor vertical que ja divisarem endinsats en un gran caos de pedres un cop a la base de la canal seguirem el camí que vegem més còmode i millor trepitjat per a ascendir a poc a poc, quan la canal es torni més vertical ens serà més fàcil pujar-lo per la seva banda dreta enganxats a la paret.
Un cop deixat enrere la canal tindrem un curt tram còmode on seguirem les fites que anem trobant, tot seguit només ens quedés un curt pas de grimpada molt fàcil i amb bones preses que pràcticament ens deixan ja al cim, després d'una tartera mes de pedres arribarem així al cim de la Torre de Marboré .
Des de la Torre de Marboré tindrem la talaia perfecta al Circ de Gavarnie i Cascada que observarem als nostres peus, podem acostar-nos a una de les puntes del cim a observar el Casc de Marboré, el Taillon al fons, el Massís de Vignemale a la llunyania , el Refugi Sarradets diminut baix com no la cascada i Circ de Gavarnie, i a un altre costat dels Pics de la cascada, Pic de Marboré, Cilindre de Marboré i el gran Mont Perdut.
Després de la parada de rigor con la panoràmica al nostre voltant tornarem pels nostres mateixos passos descendint primer per la canal per tornar al camí que va al Casc de Marboré de nou, però ara prendrem un desviament per zona trepitjada i amb fites a l'esquerra que ens portarà directes al Bivac abans nomenat, des d'aquí prendrem de nou durant uns metres el mateix camí que quan anàvem cap al Casc, però poc més endavant el tornarem a abandonar en un altre va desviar per prendre un camí descendent a l'esquerra que ens portarà al Coll dels Sarrios, continuem per un camí que transcorre més baix de les parets del Casc i que va cap al Pas dels Sarrios d'una forma mes còmoda i directa.
Un cop al Pas dels Sarrios ja només ens quedés tornar a poc a poc desfent el camí de tornada cap al Col de Tentes.
Una ruta gairebé sense complicació on gaudir de les millors vistes tant al Circ de Gavarnie i pics que l'envolten com a la zona del Taillon i Ordesa, passant per belles zones conegudes com la Bretxa Roland entre moltes altres, sense desperdicí .
 
1 SETEMBRE 2018
Marta, Pep, Tomeu, Roc, Josep i Lourdes
 
1 SETEMBRE 2018
Marta, Pep, Tomeu, Roc, Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Meteo france