1 2 REFUGIS 2000  
Punta Mamy i Punta Lacq PER LES GRANGES D'ASTAU
En les Granges de Astau (1130) a 14 km de Luchon s'inicia la marxa per la pista que transposa el Torrent de Médassoles per elevar pel vessant oriental del Val d'Astau, en penetrar al bosc (1200) es transforma en un ample camí empedrat i mitjançant un sinuós traçat apareix el mur de contenció del Lac d'Oô (1504) (1,00 H).
Sense creuar el torrent segueix el camí que comença a vorejar el marge dret del llac. En breu s'eleva a través del bosc, veient l'espectacular cascada que baixa del Lac d'Espingo.
En perdre de vista el llac es progressa per una pedregosa barrancada, abandonant el traçat de la GR 10 poc abans d'arribar al Col d'Espingo (1967). A l'altre costat a la dreta hi ha el Refugi de Espingo (2,05 H).
En lloc d'anar al refugi es baixa a la vora del lac Saussat (1920). Després de creuar el seu desguàs per una passarel•la es voreja la riba occidental, emprenent l'ascens del Circ d'Espingo per un camí empedrat que serpenteja entre nerets a la vora del Torrent de la Coume de L'Abesque.
En travessar sobre un pont (2100) el camí gira a l'est a la recerca del pas que permet remuntar un ressalt. Prosseguint de nou per terreny herbós, no triga a aparèixer la muralla que dóna accés al sòcol superior (2500). Seguint les fites entre tarteres de granit i algun residu industrial arribem als pluviòmetres situats al peu del mur de contenció arribant ja al Refugi del Portillón (2568) (4,15 H). Aquí passem la nit.
Sortim del refugi d'hora a les 6,30. Creuem la presa, agafant el camí tallat sobre el penya-segat per ascendir sobre la plataforma herbosa i els escarpat rocosos del Vallon Inféreur de Litérole es gira a l'esquerra remuntant les graderies que porten a un pronunciat canaló. Escalant ell s'arriba (3030) al peu de la Breche Mamy s'escala un ressalt d'uns 10 metres amb bones preses arribant a la Punta Mamy (3048) (PD) (1,45 H).
Després d'un tram de cresta horitzontal arribem a una zona on arribem al destrepe i amb el fort vent que s'enduia la corda decidim tornar sobre els nostres passos i baixar.
Quan hem perdut alçada i la base de la cresta sembla que no bufa el vent i havent llegit en alguna ressenya que hi havia un pas d'escapament en la Breche Lézat vam decidir tornar a pujar per la xemeneia amb passos de III i algun II arribem a la Brèche (2958) (PD) (3,45 H). Pugem la carena cap al ESE progressant per una cresta molt pendent amb excel•lent roca però amb passos molt exposats aconseguint la Punta Lacq (3010) (AD) (4,00 H).
Com que el vent no para si hi ha dubte ha empitjorat tornem a la Breche Lézat i baixem pel corredor de pujada i desfent el camí fins al Refugi del Portillón on recollim les nostres coses i de tornada a les Granges de Astau.
Total amb parades 10,30 hores.
 
17 AGOST 2012
Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Punta Mamy i Punta Lacq PER LITEROLA
Hem passat la nit al aparcament que tenim davant de la sortida a tocar el barranc de Literola passat el Puente de Literola, sortim a les 5,20 del matí.
Sortim a 1600 metres i pugem fent sigas sages per dins un bosquet i sortim als plans de L’Amorriador.
Continuem pujant i trobem els pals indicadors que ens indiquen la Cabanya de Literola i el del Ibon Blanco de Literola, nosaltres direcció el Ibón Blanco.
A 2200 metres trobem un petit ibonet i continuem guanyant alçada.
A 2400 metres trobem un desvio l’esquerra ens portaria al ibonet de Literola, nosaltres pugem per el de la dreta seguin les fites.
Continuem pujant i trobem un altre petit ibonet, aquestes alçades ja sembla un basal, la sequera passa factura.
Ja tenim debat nostra el Ibón Blanco de Literola, només tenim de perdre uns metres i ja som al peu del Ibón.
A la nostra dreta tenim el Tusse Remuñe, devant nostre, l’agulla Jean Garnier i les Crabioules, i a la nostra esquerra tenim a Agulla de Literola, la Punta de Literola, el Pic Royo, la Tuca de Literola i el Perdiguero.
Creuem la sortida del ibón i el resseguim per la nostra esquerra per un pedregam de rocs.
Un cop al final del llac continuem seguin fites i continuem pujant en busca del Collado inferior de Literola, deixant a la dreta el Ibón Blanco i el antic glaciar de Literola ara convertit en un Ibón.
Un cop al Collado inferior de Literola tenim el Llac i el refugi del Portillón per el vesant francès i per el altre la Vall de Literola.
Sense perdre alçada anem voltant a la dreta en busca de la Bretxa Mamy.
La pujada a la Bretxa Mamy no te grans dificultats, es dret però amb molt bones preses.
Un cop a la Bretxa tenim a la dreta el pas a les Crabioules i nosaltres anem a l’esquerra, només queda un curt pas i serem a la Punta Mamy.
A la Punta Mamy de 3048 metres a prou feines i pot ser una persona, doncs el cim es mol petit.
Des grimpem i continuem per el cordal direcció a la Punta Lacq.
Anem sempre per el fil de la cresta fins arribar a un ràpel.
Trobem la instal•lació del ràpel, primer baixa el Josep, després la Fina i per últim jo, el únic inconvenient que trobem es el vent que bufa a estones molt fort i tenim problemes amb la corda.
Un cop fet el ràpel encara queda continuar per terreny aeri fins a la Punta Lacq.
A la Punta Lacq de 3012 metres fem les fotos de rigor, aquí tenim una mica mes de lloc.
Des grimpem amb molt de compte, primer per el terreny i segon per el molest vent fins a la Bretxa Lézat.
Ara toca des grimpar per una canaleta molt dreta fins a la mitat on trobem un cordino una mica precari per poder repelar 25 metres.
Un cop en terreny estable tornarem a pujar fins el Coll Inferior de Literola.
Ara només queda desfer tot el camí de pujada i arribar al aparcament del Pont de Literola.
 
26 AGOST 2020
Josep, Lourdes Fina
 
26 AGOST 2020
Josep, Lourdes Fina
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."