1 2 REFUGIS 2000  
CRESTES PERDIGUERO_LITEROLA
Sortim al costat del Torrent de Literola (1600) del seu marge esquerra surt un camí que remunta la pineda i surt al Pla de Llosera (1700), on hi ha una cabana en ruïnes. Continuant (oest) per un vessant suau i herbosa, es perd de vista el curs de l'aigua, donant una volta per superar un tram pedregós que porta al replà del Turonet de l'Amorriador.
Llavors apareix el torrent, es continua la seva riba esquerra (NO), el camí es difumina en penetrar (2300) al estret barranc de Literola,(nosaltres no el agafem) agafem el camí per la dreta i pujant per una empinada costa de blocs i plataformes arribant al Ibón de Literola (2730) (3,00 H), creuem per la seva desembocadura per l'esquerra, avançant en diagonal (SSO) cap el Coll Ubago.
En comptes d'arribar a la depressió, quan el terreny ho permet es guanya alçada a la recerca de la carena (2800) (3,45 H).
En donar vista al Bal d'Estós es puja el caos rocós del llom del cordal. Aviat apareix un ressalt que obliga a desviar cap a la dreta, i és necessari grimpar una mica al remuntar la carena (2950).
Romanent en el seu tall, inicialment tallat al sud, enllaça el Hito Oriental de Perdiguero (3170) (F) (4,30 H).
Salvant una suau depressió i portant ara el tall a la dreta, s'arriba al vèrtex del Pic Perdiguero (3222) (F) (4,45 H).
Prosseguint per la compacta carena es passa el Hito Occidental de Perdiguero (3176) (F) (5,00 H).
De tornada al cim principal es baixa la carena NNE baixant entre blocs de granit al Collado Superior de Literola (3049) (F +) i passant més blocs i alguns altres passos irrebelans s'arriba a la Tuca de Literola (3095) (F) (6,00 H).
Continuant per la línia de cims al Pico Royo (3121) (F) (6,15 H), Punta Literola (3132) (F) (6,30 H) i Agulla de Literola (3028) (F +) (7,00 H). En baixar al Coll Inferior de Literola (2983) (F +) es traspassa pel sud els Pics de les Crabioules per tornar pel Ibón de Literola i baixem pel mateix lloc.
Total amb parades 11,45 hores.
 
27 AGOST 2004
Lluís, Lourdes i Josep
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
PERDIGUERO HIVERNAL

Hem passat la nit a la furgoneta al aparcament bora el torrent de Literola on tenim la sortida.

Sortim de fosc, doncs la ruta es llarga i el dia curt son les 6,45 i el camí guanya altura ràpidament per dins el bosc, el tros del Amorriador trobem una mica de glaç i hem de anar amb conta, però de moment no fa falta els grampons.
Quant comença a fer-se de dia darrera nostre tenim un paisatge preciós, tota la Ball d’Alba i un núvol que va canviant de colors.

Deixem el trencant que ens portaria a la cabana del Forcallo i continuem pujant passant per un petit llac glaçat i ara mig buit aquí deixem el camí d’estiu i entrem de ple al barranc de Literola travessem per sobre el Ibonet de Literola ara cobert per la neu aquí trobem una colla que fem un tros junts que son el Iñaki, el Carles Boixaderas i l’Anna Pujol i encarem unes rampes bastant dretes fins el Ibon Blanco de Literola.

Arribem al Ibon Blanco de Literola i comencem a pujar per unes rampes dretes, però la neu esta al seu punt fins bastant amunt, però la falta de neu i la sortida dels blocs jo no acabo de arribar a dalt i el Josep segueix, doncs no queda gaire per fer el Hito, jo començo el desens i el Josep no tardarà a baixar.

Les vistes son espectaculars, per darrera el massís del Posets, i per devant el massís del Aneto i Maladetas, el Gallinero i el Turbon.
Un cop al Ibon Blanco de Literola fem una curta pujada per el canto oposat de la baixada del Perdiguero ens enfilem uns metres i baixem progressivament, la baixada es bastant suau i entretinguda per les bones vistes que tenim tota la baixada, nomes trobem algun flanqueig  una mica exposat que amb conta no tenim cap problema.

Arribem ibonet glaçat del mati on tanquem el cercla ara nomes ens queda desfer el camí que em fet al mati.

Un dia genial no em arribat al Perdiguero, però em gaudit molt a valgut la pena, la llàstima en part era la poca neu sobre tot la part alta que a dificultat poder fer el cim.
 
07 GENER 2017
Lourdes i Josep
 
07 GENER 2017
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."