1 2 REFUGIS 2000  
CRABIOULES
Sortim d’hora del aparcament del Pont de Lliterola a 1600 metres on em passat la nit, un camí puja per un terraplè de terra al costat d'un cartell que indica el camí a Lliterola. Seguint-la, entrem al poc entre vegetació i, més amunt, sortim a uns prats oberts, on comença a clarejar.
El camí va seguint la llera del barranc, separant de vegades una mica, i sempre està bastant clar i, per si fos poc, les fites van marcant la seva traça. Després de passar a l'altura de la Cabana del Forcallo, que queda allunyada, a l'altra banda del barranc, la senda es fica en la llera i el terreny es fa una mica més pedregós i mogut, sobretot a partir d'un gorg, lloc ideal per parar a descansar una mica.
En tot cas, caminem seguint les fites fins arribar a l'Estanyet de Lliterola a 2470 metres, després de vorejar-lo per la riba oriental seguim el curs de l'aigua continuant per l'altra marge.
Seguim cap al nord hem de grimpar una mica fins a sortir a l'ampli circ del Ibón de Literola a 2730 metres.
Un cop al Ibón de Literola veiem al nostre devant les Crabioules, envoltant el seu marge occidental i amb molta pedra i blocs vam passar tot el Ibón de Literola.
Continuem per pedrera arribem al costat del Ibón Blanco a 2816 metres pujarem el vessant del circ de cara als Pics de les Crabioules
Ens hauríem de topar la part del coll amb la glacera, però a estàs alçades ja no queda res de res i com és normal hi ha la pedra molt trencada i costeruda.
A partir d'aquí, canvia el panorama. Em varem enfilar, enllaçant fissures i terrasses, el més vertical possible, per anar a fer directament al Crabioules Occidental.
Respecte a la grimpada, sent llarga té poc a dir. La cimera es perd de vista de seguida, de manera que cal mirar les escatuseres fites. Cal no deixar-se espantar per l'aspecte de la paret: l'escalada no presenta gran dificultat (mai s'ha d'arribar a l'III) tot i que suposa superar més de 150 metres de paret. Les vistes són cada vegada més vertiginoses sobre la conca del Llac de Lliterola i el llac del Portillón segons es superen xemeneies estretes entre blocs i curts ressalts esglaonats, gairebé tot el temps directe cap amunt i tendint una mica a la dreta. A prop del final, aprofitant unes fissures.
Un cop al Crabioules Occidental a 3106 metres, ens equipem i vam decidir que fer, doncs de sobte es guira un fort vent que ens fa desistir, esperem una estona i vam seguir la carena cap a l'oest. L'aresta és afilada però regular, de manera que amb cura i amb algun pas més delicat que un altre però molt aeris.
Arribem fins a la punta oest el Crabioules Oriental de 3116 metres, on s'obre a la vista tot un gran panorama de 360 graus podem veure mig Pirineu. Ens fem les fotos de rigor i sense més tornem a desfer l'aresta.
Ens fem les fotos a la Crabioule Occidental, recollim les motxilles i ens anem a desfer el camí que em fet de pujada.
Un cop al final del Ibón de Literola el travessem i ens enfilem uns metres, doncs ara farem la baixada per la carena.
Passem per un Ibonet que era una antiga congesta i seguim per forta baixada fins sobre el petit Ibonet ara ja es terreny conegut es per on em pujat al matí.
 
11 SETEMBRE 2009
Josep i Lourdes
 
5 OCTUBRE 2019
Fina, Josep i Lourdes
 
5 OCTUBRE 2019
Fina, Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."