1 2 REFUGIS 2000  
CRABIOULES
Sortim al costat del Torrent de Literola (1600) del seu marge esquerra surt un camí que remunta la pineda i surt al Pla de Llosera (1700), on hi ha una cabana en ruïnes.
Continuant (oest) per un vessant suau i herbós, es perd de vista el curs de l'aigua, donant una volta per superar un tram pedregós que porta al replà del Turonet de l'Amorriador.
Llavors apareix el torrent, es continua la seva riba esquerra (NO), el camí es difumina en penetrar (2300) al estret barranc de Literola, nosaltres agafem el camí per la dreta i pujant per una empinada costa de blocs i plataformes arribant al Ibón de Literola (2730) (3,00 H).
Vorejant el seu marge esquerra i al costat del Ibón Blanco (2816) es puja la vessant del circ de cara als Pics dels Crabioules. Al topar amb la glacera de la base es gira a l'esquerra (oest) per dirigir-se a la depressió del Collado Inferior de Literola (2983) (4,00 H).
Es gira a l'esquerra, remuntant (NE) les graderies que porten a un pronunciat caneló.
Enfilant-se per ell s'arriba (3030) al peu de la Brèche Mamy, evitant-la per la dreta mitjançant un curt ressalt. La grimpada continua per un esperó que separa dos corredors fins a sortir a la cresta.Escalant un curt mur (II) s’arriba al Pico Occidental dels Crabioules (3016) (PD-) (4,45 H).
A l'extrem d'una aguda aresta, molt aèria i amb excel·lent roca, destaca el cim principal. Avançant a vegades amb el cos penjat sobre l'abisme (babaresa), traspassant una bretxa abans d'arribar al punt més baix de la cresta i evitant els obstacles per la vessant de Literola, es passa al Pic Oriental dels Crabioules (3116) (PD) (5,00 H).
La tornada pel mateix lloc.
Total amb parades 10,00 hores.
 
11 SETEMBRE 2009
Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."