1 2 REFUGIS 2000  
MAUPAS I BOUM
Sortim de l'aparcament de la Vall de Lis proper a Bagnères de Luchon (1130) prop de la Cascada de l'Infern. Creuem el riu per un pont de formigó i ens trobem un cartell informatiu de rutes i horaris de la zona. El camí va guanyant alçada fent nombroses llaçades pel frondós bosc. En el clar de l'Artigue (1400) remuntem (SE) pel prat al costat del Torrent de Houradade, en deixar la ruta del Col de Pinata es creua el curs de l'aigua (1700). El camí gira ara a l'oest, creuant dues passarel·les mentre es recorre un tram suau. El pendent torna a intensificar arribant a un replà herbat quedant a la nostra dreta l'antic Refugi de Prat de Long que no té guarda (1900) (2,00 H).
L'ascens continua direcció sud per una pronunciada vessant d'herba i roca en paral·lel al telefèric de la central, deixem a l'esquerra (1950) l'accés al Lac Vert abans d'arribar a l'estació de bombament (2230). Seguint pujant en atapeït ziga-zaga en paral·lel a la canonada, queda a l'esquerra (2300) la ruta que porta al Lac Bleu. Passem per sota de la canonada i arribant a continuació al Refugi de Maupas (2430) (4,00 H).
Passem la nit al diminut refugi i sortim al matí passan pel costat del Lac d 'Enfer pujant al replà on acaba el telefèric de la central i apareix un refugi privat (2470).
A partir d'ara es puja pel flanc oriental del contrafort que cau de la cimera. Seguint les fites (hi ha moltes fites i et lien) per terreny herbós, pedreres i tarteres voregem la Tusse de Maupas (2900) (F) (1,10 H) s'arriba a la base de la cresta.
El ressalt inicial s'evita per l'esquerra, superant en diagonal (I) les cornises del "pas dolent" (maupas) que donen accés a la cresta. Escalant el seu tall (II) arribem al Pic de Maupas (3109) (F +) (3,00 H).
Retornant pel contrafort septentrional fins a la bretxa del "pas dolent" es baixa pel flanc oriental de la glacera (2850), avançant per geleres i morrenes fins enllaçar a l'extrem del contrafort (2800) (F +) (4,15 H).
Superant unes plaques polides (II) s'accedeix al caos rocós en la vessant de la Bretxa Barrat. Nombrosos fites pujant en paral·lel al esperó fins a la base de la torre superior. Escalant per una xemeneia, curta però aèria, se surt al cim del Pic Boum - Bom (3006) (PD-) (5,15 H). Desfem el camí fins arribar al Refugi de Maupas on passem la nostra segona nit total amb nombroses parades 9 hores.
Sortim després d'esmorzar i agafem una ruta alternativa per baixar a la Vall de Lis sortim del refugi direcció contrària d' on arribem, baixem per una forta pendent i camí una mica inestable direcció al Refugi de Crabioules, passem per un canal prefabricat que recull les aigües per la central i recorrem tot el Cir de les Crabioules arribant al Refugi de Crabioules (2250) (2,15 H) al Prat Lastoué.
Baixem per una forta pendent d'herba passant pel costat de les antigues mines de Crabioules, arribant a un pas una mica delicat (1725), continuem vorejant el torrent i ens entrem al bosc arribant a una bifurcació (1600) amb dues indicacions: Rue d'Enfer i el camí per on és ple de turistes (15 minuts són suficients per treure el cap al estret congost de la "Carrer de d’Infern" i tornar).
Ara ens trobem amb pintorescs ponts i salts d'aigua fent el camí més suau però donant bastanta volta s'arriba a l'aparcament de la Vall de Lis.
 
15, 16, 17 AGOST 2011
Fina, Paquita, Joan, Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."