1 2 REFUGIS 2000  
AGULLES CRESTA LEZAT
Aquesta excursió està feta en dues ocasions, la 1 º només vam poder fer la Punta Mamy i la Punta Lacq doncs el fort vent ens va obligar deixar-ho per una altra ocasió.
En les Granges de Astau (1130) a 14 km de Luchon s'inicia la marxa per la pista que transposa el Torrent de Médassoles per elevar pel vessant oriental del Val d'Astau, en penetrar al bosc (1200) es transforma en un ample camí empedrat i mitjançant un sinuós traçat apareix el mur de contenció del Lac d'Oô (1504) (1,00 H). Sense creuar el torrent segueix el camí que comença a vorejar el marge dret del llac. En breu s'eleva a través del bosc, veient l'espectacular cascada que baixa del Lac d'Espingo. En perdre de vista el llac es progressa per una pedregosa barrancada, abandonant el traçat de la GR 10 poc abans d'arribar al Col d'Espingo (1967). A l'altre costat a la dreta hi ha el Refugi de Espingo (2,05 H).
En lloc d'anar al refugi es baixa a la vora del lac Saussat (1920). Després de creuar el seu desguàs per una passarel•la es voreja la riba occidental, emprenent l'ascens del Circ d'Espingo per un camí empedrat que serpenteja entre nerets a la vora del Torrent de la Coume de L'Abesque.
En travessar sobre un pont (2100) el camí gira a l'est a la recerca del pas que permet remuntar un ressalt. Prosseguint de nou per terreny herbós, no triga a aparèixer la muralla que dóna accés al sòcol superior (2500). Seguint les fites entre tarteres de granit i algun residu industrial arribem als pluviòmetres situats al peu del mur de contenció arribant ja al Refugi del Portillón (2568) (4,15 H). Aquí passem la nit.
Sortim del refugi d'hora a les 6,30. Creuem la presa, agafant el camí tallat sobre el penya-segat per ascendir sobre la plataforma herbosa i els escarpat rocosos del Vallon Inféreur de Litérole es gira a l'esquerra remuntant les graderies que porten a un pronunciat canaló. Escalant ell s'arriba (3030) al peu de la Breche Mamy s'escala un ressalt d'uns 10 metres amb bones preses arribant a la Punta Mamy (3048) (PD) (1,45 H).
Després d'un tram de cresta horitzontal arribem a una zona on arribem al destrepe i amb el fort vent que s'enduia la corda decidim tornar sobre els nostres passos i baixar.
Quan hem perdut alçada i la base de la cresta sembla que no bufa el vent i havent llegit en alguna ressenya que hi havia un pas d'escapament en la Breche Lézat vam decidir tornar a pujar per la xemeneia amb passos de III i algun II arribem a la Brèche (2958) (PD) (3,45 H). Pugem la carena cap al ESE progressant per una cresta molt pendent amb excel•lent roca però amb passos molt exposats aconseguint la Punta Lacq (3010) (AD) (4,00 H).
Com que el vent no para si hi ha dubte ha empitjorat tornem a la Breche Lézat i baixem pel corredor de pujada i desfent el camí fins al Refugi del Portillón on recollim les nostres coses i de tornada a les Granges de Astau.
Total amb parades 10,30 hores.
 
17 AGOST 2012
Josep i Lourdes
 
La segona vegada anem acompanyats del nostre fill però aquest cop ho fem directes des de Granges de Astau i després de completar les agulles tornem a les Granges de Astau per no trobar lloc al refugi.
Comencem de nou a la Breche Lézat.
Nosaltres seguim, fins a topar amb un gran gendarme que ens talla el pas, el voregem per la vessant de Lis. Vam guanyar el tall i després d'un estètic destrepe arribem a una zona ampla de blocs, estem sota el Gendarme Blanc, estem davant la part més difícil de la cresta, traiem el material i ens lliguem. Josep nostre fill serà l'encarregat de posar les assegurances i Josep el pare de retirar, jo vaig al mig. Hi ha un clau a l'entrada que ens servirà per assegurar el pas inicial, nosaltres ho reforcem amb un llaç a un sòlid bloc.
Amb un decidit pas abandonem la còmoda terrassa per posar els peus en una fissura horitzontal (uns 5m), la recorrem (III +) per la vessant de Literole, tot just hi ha agafades per les mans i el pati és immens. La fissura acaba al costat d'un bloc que està a la cantonada, aquí progressem en vertical amb bones preses i pujem al bloc.
Avancem en horitzontal doblant la cantonada, col·locant les mans en una fissura ens despenjar per arribar a una zona de blocs inclinada, la recorrem en lleuger ascens fins a la forcanada prèvia a la primera agulla, hi ha un bloc sortint on es pot assegurar als segons, amb un tiratge de 60m s'arriba al peu de la 1 ª agulla, amb una més curta cal muntar una reunió prèvia a base de friends i tascons. Des d'aquest punt només ens queda enfilar (II-III) pel fil amb bona roca fins la 1 ª Agulla. És un tram "disfrutón" (40m) que ho fem en acoblament ficant assegurances entremitjos (llaços).
Agulla Inferior de Lézat (3.023) (AD+), hem gaudit durant aquest trams, en teoria ja hem passat el pitjor, aquí guardem el material.
La 2 ª Agulla està al davant, primer destrepem per després tornar a guanyar alçada amb unes grimpades pel fil fins arribar a una paret que cau des de la 2 ª Agulla, la evitem per l'esquerra (vessant de Literole), tirant en horitzontal per uns adherents blocs, en el que podem vam grimpar (III-) per un terreny vertical però amb abundants preses que ens porta al seu cim, Agulla Central SE de Lézat (3.037) (AD).
Continuem a plena cresta pel fil, perdent alçada per un tram esmolat que ens porta fins a una bretxa.
Aquí destrepem per una vertical xemeneia que baixa cap al vessant de Literole, fins que podem sortir d'aquesta per la dreta.
Continuem a plena cresta pel fil, perdent alçada per un tram esmolat que ens porta fins a una bretxa. Aquí destrepem per una vertical xemeneia que baixa cap al vessant de Literole, fins que podem sortir d'aquesta per la dreta. Vam grimpar (II +) en diagonal, atenció amb la qualitat de la roca en aquest tram. Dobleguem la cantonada, a l'altre costat una còmoda lleixa horitzontal ens porta fins a una xemeneia vertical (III) aquí tornem a treure la corda que ens condueix fins a les proximitats de la següent cim, a la qual vam arribar sense més dificultats. Agulla Central NW de Lézat (3.058) (AD+).
Ara ja deixem la creta doncs la resta ja ho vam fer en una altra ocasió. LÉZAT
Baixem al refugi per la ruta de Lézat i després de dinar una mica baixem a les Granges de Astau.
Sortida de cotxe a les 5 del matí i amb un desnivell de 2100 metres positius i 2100 de negatius arribem al cotxe a les 20,30 (Josep júnior 1,30 hora abans). Total 15.30 hores
 
15 SETEMBRE 2012
Josep, Lourdes i Josep
 
24 AGOST 2014
Jaume, Montse, Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."