1 2 REFUGIS 2000  
ROBIÑERA PER PINETA
Sortim de l'ermita de Pineta (1300), un camí per on passa el GR 11 s'interna en el frondós bosc i guanya alçada en fort pendent fins a sortir a la pista, utilitzant les dreceres s'arriba de seguida a l'extensa plana de la Larri (1580) (0,45 H). El pla de la Larri és impressionant. Un espectacular vall glacial, perpendicular a la vall de pineta.
Després de recórrer l'extens pla, en arribar a la capçalera d'aquesta vall penjat queda a l'esquerra la gorja per on discorre el riu. Es guanya llavors alçada per un vessant molt pendent. De vegades hi ha camí, però cal superar traços rocosos que sense plantejar dificultats tècniques resulten exposats, en particular al baixar.
En transposar les contraforts occidentals del Chinipro (1950) es gira a la dreta, progressant per les praderies que dominen el Barranc de la Fuen Santa a direcció (est) a Robiñera. A l'entrar a la conca dels Estanys de la Munia (2500) (3,15 H), cal observar la vessant occidental de Robiñera per localitzar el contrafort que traça una perpendicular a la muralla a la dreta (sud) de la cimera.
Guanyant alçada per les inestables pedreres o els geleres que cobreixen la base de la muntanya, a l'enllaçar amb l'esperó s'enfila fins a una forca. A continuació es progressa pel corredor situat a l'esquerra, anant a sortir a la cresta al peu del portell que precedeix al cim del Pico Robiñera (3003) (PD-) (4,30 H).
La tornada pel meteix lloc. Total amb parades 7,00 hores.
 
16 SETEMBRE 2007
JOSEP, LOURDES I LLUÍS
 
ROBIÑERA PER PIEDRAMULA
Pla de Piedramula (1920). Des de la carreteta de Bielsa a França superar el desviament cap Parzán i als pocs metres hi ha un nou desviament a l'esquerra que es dirigeix a la petita població de Chisagüés. L'estreta carretera arriba en uns 3 Km de corbes fins a aquest poble, ia partir del ell es continua per una pista de terra que va guanyant la vall del riu Real durant uns 6 Km més fins a arribar al prat de Piedramula.
Tot i que la pista continua encara cap a unes antigues mines, un pronunciat revolt a la dreta (de 135 º) gairebé al final de la vall i uns prats a l'esquerra amb uns cartells indicadors ens faran saber que aquest és el punt on hem de deixar el vehicle. La part final de la pista s'empina força en algun tram i encara que es troba en relatiu bon estat si es puja amb un turisme baix pot ser convenient deixar el vehicle 1 km abans en els prats de la borda de Brunet.
El sender comença uns 20 metres per sobre de la corba de la pista i traça una diagonal ascendent sobre aquesta, no confondre amb la que surt uns metres abans del revolt. El sender és comú amb el qual va als llacs de la Munia i al pic homònim fins al coll de les Portes, està molt ben marcat sobre l'herba i va gairebé horitzontal fins a creuar un petit rierol que ve dels vessants Sud del Robiñera. El creuem i el camí comença a ascendir en una diagonal cap al SO , després es repeteixen altres diagonals fent grans llaçades pel barranc del Clot fins a confluir amb el tènue sender que ve de la Estiva .
Des d'aquest punt el sender traça una gran diagonal fins a les proximitats del coll de las Puertolas . Arribem a un fals coll uns metres per sota del veritable coll de las Puertolas (1,30 H) (2535). És des del "fals coll" des d'on surt cap a l'Est el sender que hem d'agafar per anar al pic Robiñera. Si seguim cap al coll de las Puertolass arribarem als estanys de la Munia.
Un cop a la avant cim del Robiñera ens queda travessar una àmplia cresta amb un parell de bretxes, una d'elles més pronunciada (aproximadament 20 metres des del cim del Robiñera) però que es travessen sense problemes fins al cim del Robiñera. Des de la avant cim la veritable cim no sembla més alta que aquesta i la mateixa sensació tenim des del cim cap al fals cim. Suposo que serà per aquests pocs metres que aquest pic sobresurt de la línia dels tres mil metres de manera que la avant cim no arribarà per poc (3,45H) Robiñera (3003) (F).
Com hem dit abans la baixada la fem per l'aresta de Sobrespluca fins al ref. de Mondarruego i d’aquí un altre cop a Pietramula, com sempre que podem hem fet una circular (7, 30 H).
 
15 SETEMBRE 2013
Montse, Jaume, Josep i Lourdes
 
15 SETEMBRE 2013
Josep, Lourdes, Toni Nadal i Angel
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Temps a Bielsa