1 2 REFUGIS 2000  
CIRC DE TROMOUSE
En deixar l'aparcament del Circ de Tromouse (2100) ens dirigim a la Cabana de la Verge, continuant per l'excel•lent camí que condueix als Llacs d'Aires. Poc abans d'entrar a la seva conca s'agafa un camí que s'eleva per un pendent herbosa i avança amb petits alts i baixos per terreny càustic, fins a enllaçar amb les pedreres situades a la base de la muralla. Girant a l'esquerra anant en diagonal i suau ascens en direcció est te uns característics monòlits les Dues Germanes. Abans de creuar el torrent, la filera de fites puja directe a la recerca d'un corredor oblic.
Aquest pronunciat canaló, sol tenir neu a principis de temporada, condueix a una forca que permet enllaçar amb un altre corredor. Aquest segon tram no es remunta per complet, és preferible enfilar-se per l'esperó que tenim a la dreta. Se surt sota d'una plataforma situada sota una torre, que es deixa també a la dreta. Progressant per una pedrera es topa amb un ressalt polit: Le Passet que requereix una curta grimpada amb bona roca (II) (està equipat per assegurar). Després de superar-lo prossegueix l'ascens per terreny pedregós o geleres fins l'ampli Col de la Munia (2.853) (PD) (2,15 H).
A la divisòria del cordal es gira a l'esquerra, enfilant per la cresta, retallada i de vegades aèria. Seguint les fites es divideixen en dos per la carena sent més aèria o per una via poc definida, nosaltres vam optar per la cresta, apareix el punt clau: le Pas du Chat (el pas del gat).
Consisteix en un mur vertical que s'escala per unes fissures amb escassos llocs per agafar (II). És per a alguns un pas acrobàtic. Sense més complicacions, i pasant unes cotes secundàries (3095), (3112) i les seves respectives bretxes, la suau aresta cimera desemboca al vèrtex del Pic de la Munia (3.133) (PD) (3,15 H).
Prosseguint per la carena amb roca més inestable que a la cresta occidental es van traslladant petites bretxes i sortejant blocs s'arriba a la Petita Munia (3090) (PD) (4,00 H).
Baixem al coll i una àmplia carena ens porta al Pic de Sierra Morena (3090) (F) (4,00 H).
A continuació cal afrontar un pas més tècnic. La forma idònia de salvar el ressalt vertical és muntar un ràpel (equipat) on comencen les dificultats, aquí trobem cua, (un cop baix uns francesos ens demanen permís per pujar amb la nostra corda i el retard és bastant) immediatament s'arriba al Pic de Tromouse (3085) (PD) (5,00 H). Per la cresta es bastant aeri s'arriba a la irrellevant Punta de Aires (3028) (PD), apareixent llavors el tram més agut de la cresta arribem al Pic Heid (3022) (PD) (6,00 H).
Baixem per un pendent pedregosa al coll (2.826) que precedeix al Pic de Gerbats, aquesta cimera escarpada s'evita per la vessant del Tromouse, ara arriba un punt delicat, els tubs de Gerbats, amb cura s'arriba al Col de la Seu (2651). Lliscant per pendent de roca inestable a la base del circ. Apareix un camí que deixant a la dreta la Cabana d'Aires (2130) i passant al costat dels llacs del mateix nom, avança per terreny herbós fins topar amb l'aparcament del Circ de Tromouse (2100).
Total amb parades 9,45 hores.
 
21 Agost 2010
Josep, Lourdes i J. Closa
 
17 AGOST 2013
Montse, Jaume, Josep i Lourdes
 
17 AGOST 2013
Montse, Jaume, Josep i Lourdes
 
25 JULIOL 2015
Josep, Lourdes, Marc, Sílvia i Angel C.
 
25 JULIOL 2015
Josep, Lourdes, Marc, Sílvia i Angel C.
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Meteo France