1 2 REFUGIS 2000  
BESIBERRI SUD I COMALOFORNO
A la capçalera de la Vall de Barrabés 1,5 Km més avall del Túnel de Vielha, s'eixampla la carretera en un revolt rectificat. D'aquí arrenca una pista que porta fins a un ampli aparcament situat a la vora del riu. A la riba oposada destaca entre els faigs un edifici de grans dimensions. Passant per un pont de formigó a l'altra marge de la Noguera Ribagorçana, en una zona recreativa hi ha una bifurcació. Seguint pel ramal de l'esquerra s'arriba al Refugi de Conanges (1585) (0,10 H), s'agafa la pista que va pel marge esquerre del riu fins als voltants de la confluència amb el torrent de Besiberri. Aquí es deixa la pista que segueix la GR 11, romanent en la que envolta un prat. Llavors trobem un cartell amb la indicació Estanys de Besiberri. Ens convida a agafar el camí que puja a través del bosc, evitant el sinuós traçat de la pista que dóna accés a la Vall de Besiberri. Quan la pista passa a l'altra riba (1700) es segueix el camí contigu al curs de l'aigua, canviant després de marge per una passarel•la de formigó (1800) (1,00 H).
Gaudint de l'encant de les cascades i traspassant una cresta es perd una mica d'alçada per arribar a l'Estany de Besiberri (1960) (1,30 H). Vorejant el llac pel sud, es continua en suau ascens de cara a l'altiva piràmide del Besiberri Nord, l'itinerari està senyalitzat amb estaques pintades de groc.
Abans d'aparèixer el Estanyet es creua el torrent arribant per un vessant herbosa amb pins nans es veu el Refugi del Estanyet (2200) (2,15 H) estratègicament situat en l'eix del circ, s'avança per un vessant herbosa amb diversos cursos d'aigua , donant una volta per terreny rocós, a la recerca de la Canal del Estanyet. En remuntar, després d'un breu replà (2700), un pronunciat corredor (pot estar cobert de neu) condueix a la Collada d'Abellers (2883) (F) (4,00 H). En albirar la vessant dels Estanys Gémena es gira a l'esquerra, superant la curta però descomposta cresta occidental del Besiberri Sud (3030) (F +) (4,15 H).
.Baixem del cim a la recerca de la cresta, fites i fins i tot petjades de pas el flanquegen pel vessant oest per assolir per la bretxa. Una curta grimpada condueix a la confluència de crestes (3032) i al punt culminant del Pic del Comaloforno (3033) (PD) (4,45 H).
La tornada la fem pel mateix lloc.
Total amb parades 9,30 hores.
 
28 Juliol 2002
Domenec, Lluís, Josep i Lourdes
 
20 Agost 2010
Jose Manuel, Javier, Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."