1 2 REFUGIS 2000  
AGULLA CADIER I CRESTA DE LAS FRONDELLAS
Emprenent la marxa al Refugi de Piedrafita (2200) (2,30 H. La Sarra) l'ascens discorre pel marge dret del Barranc de Respomuso, sota els desploms de la Cresta Le Bondidier. Avançant per un pedregós camí amb abundants fites sobre una conca en el fons de la qual hi ha diversos estanys, en arribar al circ de Volta Barrada (2800) sorgeix a l'esquerra la inequívoca Bretxa Latour, però sense elevar-se cap a ella. Cal remuntar la muralla que es veu a l'esquerra, enfilant per un corredor i vorejant per la dreta un gelera perenne. Entrem a la xemeneia. En el seu tram inicial es puja més fàcil pel costat dret, sortint-se una mica de la mateixa xemeneia, per després de passat un ressalt de la xemeneia passar al costat esquerre. Més amunt el pendent cedeix però començem a trobar bastantes pedres soltes, de manera que cal anar amb compte de no tirar als que vagin per sota. Se segueix ascendint fins al coll que hi ha enganxat a l'esquerra del pic. Un cop allà pugem a la dreta, tirant lleugerament pel vessant dret, buscant els passos més fàcils i orientats per alguna fita arribant a la Agulla Cadier (Pico Anónimo) (3022) (PD) (3,00 H).
De tornada al coll sota la agulla, continuem per la carena, fins estar sota les parets de la Frondella Nord, allà entrem en diagonal ascendent cap a l'esquerra vorejant el pic entre roques, sense dificultats. Gairebé darrere del pic arribem a un ampli canal pel qual ja vam pujar directes, girant al final a la dreta per arribar directes a cim. Frondella Nord (3062) (PD) (3,30 H).
Prosseguint després per la aresta i salvant una petita depressió, al costat del Pic de la Frondella (3.071) (PD) (3,45 H).
A partir d'aquí el camí és molt més fàcil per una àmplia carena per la qual es va simplement caminant.
Passem un monticle secundari en què algú s'ha entretingut a posar una fita per despistar, per tot seguit arribar a la següent cim, Frondella Central (3.055) (F +) (4,00 H)
En el següent tram hi ha tres cotes (3014) (3004) (3003) que no van ser admeses com cims en el catàleg dels tres milers. Arribem a una escletxa amb una paret més vertical, així que ens equipem. Muntem el ràpel aprofitant alguns cintajos que havia instal · lats i baixem, seguint ja la resta de cresta encordats.
Ens trobem un segon ràpel amb uns cintajos. Després d'aquest no farem més ràpels. Seguim la cresta muntant reunions i assegurant, cosa que ens fa avançar poc a poc. Hi ha un parell de desgrimpades, però el primer és una placa tombada amb bona adherència, i el segon és vertical però amb bones preses, així que els baixem simplement posant alguna assegurança intermitge.
Frondella Occidental (3001) (AD) (7,00 H)Per a la baixada seguim una mica la cresta cap al NO, hi ha algunes fites, però compte de no deixar-se portar per altres fites que baixen a l'esquerra. Quan la cresta gira una mica a la dreta, les fites ens dirigeixen al capdavant per baixar per un ampli canal. Baixar per ell, amb algun destrepe, fins que a mitja alçada les fites marquen per sortir cap a la dreta, seguint una vira una mica aèria que envolta un contrafort fins creuar una molt marcada fissura, baixant ja al pedregar de baixada de la normal de les Frondellas .
La baixada pel pedregar resulta molt llarga i avorrida. Hi ha diverses fites però per diferents llocs i fàcils de perdre, a part que hi ha diversos geleres que de vegades interessa utilitzar-los per baixar i altres evitar-los. En línies generals, per la baixada convé anar perdent alçada, a mitja vessant baixar una mica per l'esquerra per després més avall derivar cap a la dreta, fins agafar el sender i les fites que baixen suaument a l'esquerra fins als Estanys d'Arriel.
Per baixar a l'embassament de la Sarra se segueix el curs del Torrent d'Arriel pel marge dret, utilitzant un sender no sempre perceptible. Després d'un descens vertiginós, ia través de l'espessa vegetació ens condueix a la pista utilitzada per pujar a Respumoso. Ara només cal seguir el camí cap a la Sarra.
Total amb parades 12,15 hores.
JOSEP, LOURDES, LLUIS, FINA, MANEL I ANGEL
 
FOTOS
29 juliol 2007
Josep, Lourdes, Lluís, Fina, Manel i Angel
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."