1 2 REFUGIS 2000  
AGULLA DE PONDIELOS_GARMO NEGRO_ALGUES NORD_ALGAS I ARGUALAS
A l'iniciar la marxa en el Balneari de Panticosa (1630) cal travessar el parc del Pla del Ibón a fi de superar la muralla per on es desploma el Torrent de les Argualas. El camí puja en zig-zag per la riba esquerra i al sortir a un replà herbós traça una diagonal cap a la dreta creuant un bosquet. En les proximitats del Torrent dels Arnales el camí i les fites que ho acompanyen canvien de rumb, remuntant el vessant de la Mallata Alta de les Argualas a l'elevar-se a plena pendent cap al Pic de Pondiellos . Més amunt (2250) la roca comença a substituir a l'herba i les fites segueixen dues rutes paral·leles. En ambdós casos es tracta de guanyar altura mentre es flanqueja per l'oest el Pic de Pondiellos, a fi de donar amb el barranc que s'eleva fins al seu serral. Com el fons de la canal és molt pedregós convé pujar pel contrafort de la seva vora esquerra. A l'arribar a el coll de Pondiellos (2809) (3,00 H) apareix la cubeta dels Ibones de Pondiellos i la muralla dels Pics d’Infern, es gira a l'esquerra, remuntant una pedrera que permet accedir a un corredor oblic i inestable. Progressant per ell cap a l'esquerra i sortejant un espoló, quan el terreny ho permet s'arriba a la cresta arribant l'Agulla de Pondiellos (3011) (PD) (3,45 H).
Al baixar a la bretxa es topa amb un empinat ressalt. Per a superar el tram inicials es necesari grimpar per una canal descomposta, desviant-se després cap a l'esquerra a la recerca d'un terreny més practicable. D'aquesta forma s'enllaça amb la cresta a escassa distància del cim del Garmo Negro (3051) (PD) (4,00 H).
A continuació baixem després per la via normal a la depressió (2940) que precedeix a l'Algues Nord (3032) (F) (4,15 H). A partir d'aquí la cresta es torna més aguda i es passa una cota sense rellevància (3012) abans d'enllaçar amb el Pic Algas (3036) (F+) (4,30H).
El següent tram és encara més agrest i la roca està bastant descomposta, però es pot baixar perdent altura per aavançar pel vessant interior del circ. Seguim en l'aresta es passa per tres cotes (3007) (3018) (3046) que no estan registrades com cims. Tampoc és imprescindible escalar la cresta superior del Pic de les Argualas (3046) (PD) (5 H). Resulta més còmode pujar a la piràmide cimera per la dreta, on hi ha indicis de camí.
Del Argualas es baixa al Coll de les Argualas (2860) i s'enllaça el cami que puja al Garmo Negro i directe al Balneari.
Total amb parades 8,00 hores.
JOSEP, LOURDES I LLUIS
 
24 SETEMBRE 2004
 
Després de 10 anys i un cop acabats els 3000 tornem a repetir i avui toca la cresta de les Argualas ja que la primera vegada tenim molt poques fotografies, aquesta vegada anem sols.
FOTOS
4 OCTUBRE 2014
Lourdes i Josep
 
VIDEO
4 OCTUBRE 2014
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."