1 2 REFUGIS 2000  
BALAITOUS
Emprenent la marxa en el Refugi de Piedrafita (2200) (2,30 H. La Sarra) l'ascens discorre per la marge dreta del Barranc de Respomuso, sota els desplomis de la Cresta Li Bondidier. Avançant per una pedregosa senda amb abundants fites sobre una conca en el fons de la qual hi ha diversos ibones, a l'arribar al circ de Vuelta Barrada (2800) sorgeix a l'esquerra la indiscutible Bretxa Latour. Per a acostar-se cal superar un ressalti rocós que dóna accés a la morrena de la glacera. Al circ destaca l'est la Cresta del Diable, al nord la de Costerillou i per l'oest apareix la Bretxa Latour.
A la Bretxa Latour (2945 ) (2,30 H) s'accedeix per un pronunciat corredor en condicions molt variables. Mentre hagi neu una profunda petjada facilita la Progressió, però al final de l'estiu l'aflorament del gel complica la situació. Si el gel esta al descobert cal travessar un espollo que cau de l'Agulla Cadier, penetrant així en la rimaia que s'obre entre la glacera i la muralla. Per a remuntar aquesta estreta rasa coberta de grava és necessari afrontar algun pas de III. Les dues variants conflueixen sota el bloc que tapona la bretxa, apareixent llavors les clavilles que ajuden a superar-la. Donant suport mans i peus en les estaques de ferro s'escala el mur vertical que forma la bretxa (II) (hi ha ancoratges per a descendir en rappel).
Per sobre d'aquest tram, breu però compromès, no existeixen obstacles rellevants, grimpant per terrasses de roca inestable s'arriben el llom de la abans del pic (3117) i el vèrtex del Balaïtous (3144) (PD) (3,15 H).
Baixem per La Gran Diagonal. Per localitzar la via cal baixar un curt esperó situat al nord del cim, anant a trobar una canal, estreta, pedregosa i escassament pronunciada, que treu el cap a la vessant nord. Es pot baixar per qualsevol part, sent el més convenient fer-ho en oblic esquerra (0). Donem llavors amb una ampla canal, és la Gran Diagonal.
En endavant avançarem sempre cap a l'oest, gairebé sense utilitzar les mans per la cornisa aconseguim l'eixamplament de la carena occidental i immediatament ens fiquem en una pedregosa canal que conclou al peu de la muntanya; al costat del caos de grans blocs trobarem un una espècie de cova, que té una porta de fusta, és l'Abric Michaud (2700) (6,00) H). (La Gran Diagonal està molt descomposta per un terreny bastant compromès per numerables caiguda de pedres dels muntanyencs que estan per sobre)
Baixant per pedreres i mantenint invariable el rumb oest s'arriba al Ibón Gourg Gelat (2400) (6,30 H).
Des del Gourg Gelat, es descendeix per un prat molt inclinat, fins a trobar l'inici de l'antic camí empedrat s'arriba al gran dels Llacs d'Arriel (2250) (7,00 H') situat sota la cara sud del Pallas i la est del Arriel.
Un camí empedrat voreja els llacs esglaonats, en arribar al més baix (2150) (7,25 H) s'ha d'optar entre reprendre el camí cap al Ref de Respumoso o baixar a Sallent de Gállego.
Per baixar a l'embassament de la Sarra se segueix el curs del Torrent d'Arriel pel marge dret, utilitzant un sender no sempre perceptible. Després d'un descens vertiginós, i a través de l'espessa vegetació ens condueix a la pista utilitzada per pujar a Respumoso. Ara només cal seguir el camí cap a la Sarra.
Total amb parades 10,15 hores.
JOSEP, LOURDES I LLUIS
 
20 AGOST 2004
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."