1 2 REFUGIS 2000  
Gran Bachimala_Punta del Sabre
Sortim del Refugi de Viadós (1760), es rodeja la part posterior de l'edifici, agafant un camí que guanya alçada a través de la pineda per la marge dreta del Barranc d'Es Oriels. Quan conclou l'arbrat es creua un prat (1900). Deixant a l'esquerra la ruta dels que vénen del Refugi de Tabernés. Després de passar al costat de la Cabaña del Sarrau (2050) es prossegueix l'ascens (nord) per l'ampla carena que delimita les conques del Cinqueta de la Pez i Es Oriels. A l'entroncament (2448) amb la cresta de la Tuca de l'Ixabe o Pico Leschabres es gira a la dreta, anant a la recerca del coll de Senyal de Viadós (2538) (2,30 H). El punt d'arrencada de l'ascensió està senyalitzat amb fites de pedres en el flanc occidental de la cresta. Guanyant alçada (NNE) per una carena pedregosa i inestable, en travessar la primera cota (2850) la cresta s'estreny, després torna a ser àmplia.
Apareix en breu un ressalt vertical que les fites voregen per l'esquerra, progressant en diagonal per una successió de terrasses. Al topar amb un esperó es gira a la dreta, arribant per un corredor una altra cota secundària (3067) (F +) (3,45 H). Llavors es forma l'aresta, un tant aguda, que condueix a la Punta del Sabre (3136) (PD-) (4,00 H).
Seguint el fil de la cresta, ara retallada i bastant aeria, després de travessar dues cotes (3130) i (3142) la carena s'eixampla al cim del Gran Bachimala o Pic Schrader (3177) (PD) (4,30 H).
La baixada la fem pel mateix llom del pic fins a la cruïlla del Senyal de Viadós i seguim pel mateix camí de pujada.
Total amb parades 6,30 hores.
 
11 SETEMBRE 2002
Lluís, Josep i Lourdes
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."
 
Temps a San Juan de Plan