1 2 REFUGIS 2000  
ABADIAS_SCHMID-ENDELL_MALEÏT_ASTORG
Sortim de la Basurta (1900) direcció al Refugi de la Renclusa (2140) (0,45 H) es guanya alçada per l'itinerari abalisat amb fites que progressa en paral·lel a la Cresta dels Portillons. Combinant alguns trams herbosos amb penosos laberints de blocs, estant ja al peu de la glacera de la Maladeta, girarem a l'esquerra, pujant per geleres i tarteres fins veure aparèixer la silueta de l'Aneto a través de la bretxa del Portillón Superior (2880) (2,45 H). A sobre hi ha un pluviòmetre.
Al creuar s'entra en la Glacera de l'Ameto (que en aquesta època de l'any brilla per la seva absència) i en progressió continua per morrenes i geleres en paral·lel amb la Cresta dels Portillons. Estant ja al peu del Pic de la Maladeta ascendim el tram superior de la glacera cap al Coll Maleït però no cal arribar-hi, podem girar abans a la dreta enllaçant per pedreres i roques amb l' inici de la cresta. Es creua una cota irrellevant (3269) abans d'arribar al Pic Abadias (3279) ((PD) (4,00 H).
Baixem pel lloc més còmode al Coll Maleït (3198) (4,30 H), veiem el gran Ibón de Cregüeña girem a l'esquerra i com que la rimaia està bastant oberta passem per la roca en ascendent, enllaçant amb un corredor de molt mala roca i erosionat (II), sortint a l'aresta afrontant un pas delicat (III) per accedir a la Agulla Schmid-Endell (3335) (PD) (7,00 H).
Sense complicacions amb un passeig s'arriba al Maleït (es coneix per ajuntar-se la Cresta de Cregüeña) (3350) (F).
Avançant pel flanc meridional d'una aresta gairebé horitzontal, apareix un bloc de 2 metres d'alt semblant situat a la vora de l'abisme. Pujant al fil de la cresta per una canal s'efectua una curta però aèria grimpada (II), que discorre pel costat oposat, arribant al punt culminant la Punta Astorg (3355) (PD) (7,15 H).
Desfem el camí amb alguns punts de subjecció per a muntar algun ràpel o assegurar arribem a la glacera i enllaçant amb el camí de pujada al Portillón Superior, aquí agafem una variant que transcorre per sota de la Cresta dels Portillons gairebé fins al Portillón Inferior en aquest punt baixem al camí que puja de la Renclusa, aquest camí t'estalvia de trepitjar molts blocs, arribant sense més contratemps a la Basurta.
Total amb parades i muntatges de corda 13 hores.
 
30 Juliol 2011
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."