1 2 REFUGIS 2000  
MALADETAS OCCIDENTALS
Partint del refugi de la Renclusa (2140), creuem la passarel·la del Torrent de la Maladeta, seguint qualsevol de les dues que serpentegen entre els nerets per ambdues marges del Torrent d'Alba. Després de vorejar les llacunes i els meandres del pantanós Pla de Paderna (2240), se superen els últims pins, topant amb un laberint de blocs. Després de travessar-lo, al fons del tàlveg dominada pels desploms del pic de Paderna bordegem el curs de l'aigua (2350) (0,35 H).
Un cop superada tota la carena i estant gairebé al començament de la glacera de la Maladeta gir a la dreta i guanyant nivell molt suaument per tarteres de roca pels quals es va bé ens plantem a la cara Oriental de la Torre. Pugem per l'esperó Nord.
Per arribar al començament de l'esperó hem de superar un petit pujada i després arribemr a una àmplia terrassa amb roques enormes. Superats els blocs ens situem en l’inicií de l'esperó. Uns fites em indiquen l’inicí.
Pugem pel mateix fil de l'esperó per l'esquerra començem una grimpada vorejant el sortint i tenint bons agafades encara que a meitat de la grimpada hi ha un pas una mica complicat, d'aquells que són curts però que has d'anar amb molt de compte a causa de la inclinació i la llisa que esta la roca.
Superat el primer tram vertical ens arriben uns metres gairebé plans i amples per després arribar al segon tram vertical. Aquí ens desviem un parell de metres a la dreta (ull molta caiguda cap a la cara Oest) i per un petit corredor superem aquest tram. Ja en la part superior i en l'àmplia cim de la Torre Cordier (3011) (3,00 H) (F +). Des del cim observem el famós coll que la separa del contrafort Nord que baixa de la carena al costat del cim del Pic Cordier.
Ara toca pujar al Pic Cordier, tornada a la Glacera de la Maladeta o el que queda d'ella ho creuem en diagonal amb molta cura i quan veiem una xemeneia assequible però molt inclinat molt poc a poc vam començar a pujar després de treure'ns els grampons, el primer tram molt relliscós per les pedres soltes, arribant a un punt més assequible però sense baixar la guàrdia la continuació és una mica més fàcil comparat amb l'anterior, així poc a poc s'arriba a la part alta del tallat. Una ullada avall ja més relaxats hi ha trams que no es veuen del verticals que són.
La continuació fins a la carena ja és fàcil, menys inclinat i no cal fer servir gairebé les mans. Arribem a la carena i ara toca girar a l'esquerra i en uns minuts de fàcil cresta arribem al cim del Pic Cordier (3254) (F +) (4,30 H).
Des del cim del Pic Cordier descendeixen directament per la pedrera fins al coll Cordier. Des d'aquí comença la cresta fins al cim del Pic Le Bondidier. Comencem la cresta per terreny fàcil cap a la dreta. Aviat ens trobem amb un ressalt d'uns 3-4 metres fàcil de superar. A continuació ve un tram de carena que convé evitar descendint uns metres per la nostra dreta, avancem una mica i arribem al coll previ al cim. Una petita grimpada d'uns 10-12 metres i arribem al cim del Pic Le Bondidier (3185) (PD) (5,15 H).
Des del cim del Pic Le Bondider toca tornar al coll Cordier per la carena recorreguda uns minuts abans. Des del Collado Cordier continuem en línia recta per l'aresta pedregosa que ens portarà al cim del Pic Sayo. Anem acumulant cansament i encara que la pujada no és molt dura ni llarga si que es fa alguna cosa pesada. A poc a poc ens anem acostant al cim del Pic Sayo (3220) (F +) (6,00 H).
Durant tota la pujada tenim boniques vistes del Pic Mir i dels Pics de Alba, Muela, Dent i Gendarme.
Des del cim del Pic Sayo descendim per la carena entre grans blocs solts i amb inclinació mitjana fins que arribem al coll que ens separa del Pic Mir.
La pujada al Pic Mir és una mica més curta i menys inclinada i amb la roca més compacta i segura. Arribem al cim sud del Pic Mir (3185) (PD-) (6,30 H).
El punt culminant és la punta oriental, coronada per un bloc de difícil accés. Baixant per l'esperó nord s'arriba de seguida a la Punta Delmás (3170) (F +) (7,00 H).
Iniciem el descens cap al nord per zona molt ampla, després ens anem desviant una mica cap a l'esquerra. Abans d'arribar a la part més baixa veiem unes fites cap a la nostra esquerra i per aquí seguim.
Sortim al Coll d'Alba (3081) es gira a la dreta (ONO), arribant de seguida la Muela d'Alba (3081) (F) (8,00 H). Salvant una petita depressió (3100) es passa al contigu Dent de Alba (3136) (F +) (8,15 H). El punt culminant és un bloc de granit.
De tornada al Coll d'Alba baixem pel Collado per fort i inestable pendent arribem a la zona baixa, plena de grans blocs. Ja només ens quedava baixar cap a la Renclusa i La Besurta per terreny més que fressat però això si amb tempesta.
Total amb parades 12,00 hores.
 
04 Agost 2007
Angel, Lourdes i Josep
 
Nova sortida a les Maladetes sortim de la Basurta, aquesta vegada la pugem en direcció al Coll d'Alba i abans d'arribar, al peu del Punta Delmàs deixem el camí i pugem per terreny molt descompost i trencat buscant la millor manera de pujar, sense camí evident i mirant molt on ens agafem doncs les pedres estan totes soltes.
En quan podem ens anem a la carena i podem progressar més segurs fins al cim de la Punta Delmàs (3170) (PD) (5, 00 H).
Seguint per la carena arribem en poc temps al Pic Mir (3185) (F+) ((5,30 H).
Tornant una mica per enrere trobem una mena de xemeneia bastant assequible per perdre alçada i alhora agafem direcció Collado Cordier i un cop al Coll girem a la dreta prosseguint l'avanç pel retallat esperó, continuant pels blocs de la carena, després de superar la primera cota (3149) s'avança de nou per qualsevol dels flancs, a fi d'evitar una altra cota més delicada. Des de la bretxa s'enfila a la punta del Pic Le Bondidier (3185) (PD) (7,45 H).
Desfem el camí fins al coll Cordier i vorejant el Pic Mir i la Punta Delmàs arribem al Coll d'Alba per on baixem fins trobar el camí de pujada i desfent el camí arribem primer a la Renclusa i després a la Basurta lloc de sortida.
Total amb parades 12, 00 hores. Jaume, Montse, Josep i Lourdes
 
17 Juny 2012
Montse, Jaumel, Lourdes i Josep
 
17 Juny 2012
Montse, Jaumel, Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."