1 2 REFUGIS 2000  
AGULLA HAURILLON
Des del refugi de Ballibierna (1950) hem d'agafar la pista cap a la bifurcació de camins situada una mica més amunt, dreta Ibón de Llosa, esquerra Estanys de Corones. Agafant la de l'esquerra seguim les fites i primer per bosc i després per pedreres arribem a la pleta de Corones (2230) (1,00 H). Romanent en la marge esquerra del torrent però a distància de la llera es remunta entre vegetació i tarteres la pronunciada vessant que condueix al desguàs del Ibón Inferior de Corones (2620) (1,45 H). Deixem a la dreta el corredor de pujada a la bretxa inferior de Llosás, es voreja el desguàs del llac. Continuem per un contrafort rocós progressant sobre el torrent fins arribar al Ibón Mitjà de Corones (2725) (2,30 H). Després envoltar la ribera occidental del llac remuntem per terreny rocós i ocasionalment algun gelera segons l'època de l'any per sota la Cresta de Cregüeña, arribant a la bretxa que separa les agulles de Cregüeña i Haurillon.
El primer tram no és molt complicat, cal escalar uns 10 metres d'esquerra a dreta amb força preses en pedres encaixades en la fissura. El següent és un tram diguem pla que ens portarà a la base de l'altre ressalt. Saltem 3 o 4 blocs grans i ens situem a l’iniciï de la grimpada més vertical.
Primer són uns 4-5 metres totalment verticals, arribant a una brerxa-cova (friend en una esquerda) des de la qual parteix el tram més llarg i exposat de la grimpada.
Una fissura de dreta a esquerra solca la paret. Un dels passos més delicats és sortir des de la cova cap al primer suport per a peus, després els següents 4-5 metres els vam pujar a poc a poc (tac de fusta encastat). La caiguda cap al costat de Cregüeña és impressionant. Quan arribem a la part superior de la fissura hem de sortir-nos cap a la dreta en un altre pas força delicat, superat aquest tram d'uns 2 metres hem superat el difícil, davant nostre tenim una àmplia terrassa i la continuació evident.
Travessem la terrassa i el següent és una grimpada vertical d'uns 3 metres però sense pati i amb bastants agafadors, superat el ressalt el terreny s'obre davant nostre i queda el tram final cap al cim de l'Agulla Haurillon a la qual arribem en uns minuts (3075) (AD) (6,00 H). En el mateix cim hi ha les cintes del ràpel cap a la bretxa nord, una altra via de pujada a aquesta bonica agulla. (Cim 200 del Josep)
Per al descens agafem la mateixa via de pujada. Un primer ràpel d'uns 20 metres i un altre d'uns 12-15 metres i de nou al peu de la bretxa (6,45 H).
Baixem pel mateix lloc que hem pujat.
Total amb parades 10,30 hores. (Josep, Joan Lourdes i Paquita)
Total el 2º cop 8,30 hores (Josep i Lourdes)
 
25 Setembre 2011
Paquita, Joan, Lourdes i Josep
 
25 Setembre 2011
Paquita, Joan, Lourdes i Josep
 
01 Setembre 2013
Lourdes i Josep
 
01 Setembre 2013
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."