1 2 REFUGIS 2000  
FORCA ESTASEN
Sortim de la Basurta (1900), al començament és el mateix camí del refugi de la Renclusa, però en una bifurcació propera s’agafa direcció Aigualluts (SE), el camí flanqueja les estivacions de la Cresta dels Portillons, superant un tram rocós, en sortir del bosc arribem a un extens pla herbat on hi ha l'espectacular esvoranc del Forat d 'Aigualluts, és el clavegueram de la Glacera de l'Aneto (0,45 H). Es travessa el replà pantanós, agafant el camí que discorre pel sud pel marge dret del Riu de Barrancs.
Superant els últims pins i la torrentera que cau del Ivó del Salterillo creuem a la marge esquerra (2150), substituint el riu per un tàlveg paral·lela, avançant per prades i roques arribem a un replà (2300) (1,00 H) situat a la base de la glacera, aquí deixem el camí per pujar a l'Aneto per la glacera, seguim fins arribar a la colladeta de Barrancs (2480) (1,30 H).
Ara continuem per roques fins a la capçalera del Ball de Barrancs. Des del fons del circ (2400), cobert de roques d' al·luvió, remuntant successives morrenes a la vora d'una torrentera que cau de la glacera de Tempestades.
Ascendint per terreny caòtic e intentant aprofitar algun tram de gelera per alleujar millor la progressió seguim la ruta del Coll de Salenques fins al peu del caneló. Pel camí trobem nombrosos bivacs alguns de ells amb matalassos.
Ens desviem a la dreta (SO), un corredor permet evitar la falla horitzontal de la base de la muralla. Estant en la vertical del cim, vam grimpar per roques inestables, arribem a la cresta per una de les bretxes arribant a la Forca Estasen (3028) (PD) (4,00 H). Sabem que és el cim per la fita de pedres.
La tornada la fem pel mateix lloc.
Total amb parades 8,15 hores.
 
08 Agost 2010
Lourdes i Josep
 
08 Agost 2010
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."