Inici Qui som Refugis 2000  
TABERSÓ
Fàcil itinerari circular pel Donasà, comarca occitana, al Llenguadoc, al nord del Capcir. De modesta alçària i formes suaus pel vessant nord i més abrupte per migdia, el Tarbesó (en francès Tarbésou) s’alça en una zona lacustre: la dels estanys de Rabassoles. Separat dels cimals més destacats d’aquella banda del Pirineu, fa que sigui una bona talaia. La ruta, fàcil i ben senyalitzada, pot realitzar-se en una matinal.
ACCÉS
Des d’Acs (Ax-les-Termes) prenem la D613 i després la D25 en direcció a Ascon (Ascou) i l’estació d’esquí Ascou-Pailhères, per enfilar el coll de Palhèras. Poc abans d’arribar-hi, podem deixar el vehicle en una àmplia zona d’aparcament.
Coll de Palhèras (1.964 m). Plafó amb mapa de l’itinerari i rètols. Marxem vers garbí (SO) per una pista precària seguint els senyals del GR 7-B, en suau pendent. El Tarbesó s’alça evident en aquella direcció.
Abandonem la pista que marxa a mà dreta i el GR que ho fa per l’esquerra (rètol indicador i senyals de pintura grocs). Pendent moderat mentre seguim un corriol ben fressat que s’enfila pel llom del Mounégou, que anem deixant a mà dreta, en direcció a la carena.
Abastem l’ampla cresta de Mounegou i la seguim en direcció al cim. Als darrers metres el pendent augmenta.
Pic de Tarbesó (2.364 m). Hi gaudim d’una bona panoràmica del cims de l’entorn: Dent d’Orlú, Recantons, Baxouillade, Roc Blanc,…
Per terreny costerut i vers ponent, baixem del cim per anar a buscar la carena del Serrat de les Escales que s’allargassa vers migdia, i la seguim.
Tot resseguint les sinuositats careneres, gaudim d’una bona vista dels estanys de Rabassoles que queden al fons, a la nostra esquerra. Rebutgem algun corriol que hi baixa per aquest cantó. No trovem gaira neu, pero si una gran congesta
La següent elevació que trobem seguint la carena vers migdia, ens hi enfilem tornem enrrera fins a un collet i no pujem al Pic de Bragues, baixem, seguint el ben fressat corriol sobre un petit estanyol.
Circumdant l’estanyol donem un gir de 180º al nostre itinerari. Retrobem el GR 7B que baixa del Pic de Llauses i que hem deixat just al començar. Marxem ara vers el nord i abastem l’estany Blau. Estany Blau de Rabassoles (1.928 m).
Rètols indicadors. Som al punt més baix del recorregut. Continuem vers el nord guiats pels senyals de GR, per camí fressat. A mà dreta, per sota nostre veiem l’estany de Baix.
Superat l’estany Negre, el camí en pendent moderat però constant, inicia un gir en el sentit de les busques del rellotge per sota la falda del Tarbesó, vers gregal (NE), en direcció a l’evident coll de la Comella de l’Ors
Coll de la Comella de l’Ors (2.177) Entre el Tarbesó i el cim del mateix nom que tambe pujem.
Som al ultim cim del dia el Comella de l’Ors fem una pausa i tornem al coll.
Un cop al Coll de la Comella de l’Ors i continuem vers el nord per entremig d’herbei, solcat de tant en quan per reguerols, i en algún tram amb gel fins abastar la pista que hem deixat al començament de la caminada que ens retorna al punt de partida .
 
24 NOVEMBRE 2018
Montse, Lourdes i Josep
 
24 NOVEMBRE 2018
Montse, Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."