Inici Qui som Refugis 2000  
ROC COLOM O MARFAIG
El primer cop que vàrem veure el Roc Colom, fa un munt d'anys va ser el primer cop que vàrem fer el Puigpedrós i aquella agulla solitària ens va captivar. Aquest hivern o vàrem provar, però el fort vent que bufava i el fred vàrem tirar enrere.
Sortirem del Pla de Campllong, un ampli replà enmig de la Valltova, solcada pel riu Duran. El pla està situat en un característic revolt de la pista que des de Meranges puja cap a Malniu, poc més amunt del nucli de Girul.
Tot pujant podem gaudir dels colors de tardor en aquesta vall secundària de la Cerdanya orientada de nord a sud. Aparquem i comencem a caminar, primer planejant per creuar el llarg prat, i tot seguit en pujada moderada per la riba esquerra del riu Duran. El camí és evident i ben fresat, amb senyals grogues. S'orienta cap al nord seguint el curs fluvial. Pujant ens entretenim observant les boniques cascades que forma el riu.
El refugi Joaquim Folch i Girona és una petita cabana propietat de la FEEC i habilitada com a refugi lliure. Té llits, taules i cadires i fins i tot una estufa. És un edifici petit i funcional que probablement havia servit als pastors que portaven els ramats a les pastures d'alçada. Prop del refugi trobem el GR-11, però no el seguirem, ja que ens servirà per tornar.
Des del mateix refugi girem lleugerament a la dreta per encarar l'amplíssima coma que es dibuixa en direcció nord-est cap a l'evident Portella de Meranges. Pugem més intensament enmig d'un paisatge obert i cobert d'una herba torrada de finals de tardor que ja no complau al bestiar.
Un tros amunt creuem les molleres d'Engorgs, una zona d'aiguamolls i petits estanyols enclotats en diferents cubetes. Pugem amunt, cada cop amb més pendent, i ens apropem a la portella però sense acabar d'arribar-hi, anem tirant a la dreta i ja veiem el nostre objectiu el Roc Colom.
Comencem a flanquejar per blocs de pedra sovint, inestables. Així fem fins arribar a la bretxa on comença la via que volem fer..
1er LLARG: Comencem el llarg en una gran placa on hi ha una fissura escalonada on es visible un parabolt als pocs metres de terra. També hi ha un altre mes a l'esquerra però no li fem cas. Lleugerament a l'esquera de la fissura pugem per una cornisa fins arribar a la fissura i continuem en escalada vertical però fàcil fins que decau la dificultat. Per unes grades d'herba i roca arribem a la reunió a sota d'un ressalt. La reunió s divisa molt be. trobarem un pitó i un parabolt
2n LLARG: Sortim de la reunió superant per la dreta el ressalt i en flanqueig ascendent a l'esquerra, pugem per unes grades fàcils fins un mur vertical.
Però els parabolts s ens indiquen el camí a seguir i també veiem la reunió propera que també es el ràpel.
Superem el ressalt i entrem en un diedre. Un cop superat continuem en vertical fins que uns desplom ens barren el pas. Flanquegem a la dreta i superem unes fissures verticals fins entrar a la reunió en una petita cornisa. La reunió es d'un parabolt i un pitó. Llarg vertical, amb ambient i divertit de fer.
3er LLARG: Comencem el llarg per la dreta i escalem unes plaques escalonades on es difícil posar alguna assegurança. Seguim per l'esquerra per uns grans blocs, sempre buscant el camí més lògic i sempre en escalada fàcil. Trobem un pont de roca amb cordinos molt vells i seguim amb tendència a l'esquerra i ja podem veure la reunió al damunt nostre. superem un altre ressalt i entrem a la reunió d'un parabolt i un pont de roca amb moltes bagues.
De la reunió, sols resten uns deu metres de grimpada fàcil fins arribar al petit i allargassat cim del Roc Colom. Vistes esplèndides de la Vall de Campcardós, de la cresta del Peiraforca, del circ d'Engorgs amb la Portella de Maranges i al sud l'enorme Puigpedrós. A dalt del cim gaudim doncs a valgut la pena pujar.
Pel descens farem tres ràpels amb una sola corda de 50 metres. Desgrimpem fins la darrera reunió i comencem a fer els rapels.
Ara toca la tornada que la fem pel mateix camí que hem fet de pujada.
Després de tants anys, a la fi hem aconseguit escalar el Roc Colom. Es una aproximació molt llarga per una escalada que no sobrepassa els 80 metres, però val la pena.
 
03 JULIOL 2016
Paquita, Joan, Lourdes i Josep
 
03 JULIOL 2016
Paquita, Joan, Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."