Inici Qui som Refugis 2000  
PIC DELS PEDRONS
Ens enfilem avui a una de les muntanyes més clàssiques. Situada a la capçalera del riu Arieja i fent frontera amb Andorra, el vessant nord de la muntanya és un llarguíssim llom, suau i molt progressiu.
On tenim una excel•lent perspectiva dels abruptes pics de la Font Negra, i veí del Pic de la Mina.
En vehicle, sortim del Coll de Pimorent en direcció a L’Hospitalet-pres-l’Andorre i Fois (Foix) per la N 320. Passats 3 km, prenem a l'esquerra la N 22 en direcció a Andorra i el Pas de la Casa.
Sortim des d'un petit aparcament que hi ha a la carretera N-22 a la confluència del rec del Baladrar o coma dels Pedrons, just al punt on antigament hi havia la duana franco-andorrana, que actualment està un parell de quilòmetres més endavant.
Marxem sempre en direcció nord. Els primers metres no veiem el pic dels Pedrons, ja que el pendent un xic més dret ens el tapa. Però al cap de un ratet de pujar ja es mostra davant nostre la llarga llengua de neu amb el cim al final.
Només haurem d'anar resseguint el llom, primer en pujada suau, més endavant amb un tram molt llarg pràcticament pla, i més endavant un petit flanqueig i una pujada una mica més decidida.
Només haurem d'anar resseguint el llom, primer en pujada suau, més endavant amb un tram molt llarg pràcticament pla, i més endavant un petit flanqueig i una pujada una mica més decidida.
A l'altra banda de la vall es veuen encara els edificis abandonats de les antigues mines del Pimorent, i encara més enllà el també llarg llom del pic de la Mina.
Al fons de la coma queda tancat en forma de circ pels pics de la Font Negra, aguts i punxeguts, en contrast amb els bonifacis Pedrons i la Mina.
Darrere nostre tenim la Coma d’Engràcia amb la cresta dels tres Punts, el Puigpedrós de Lanós, El Coma d’Or i mes llunya el Pic de Carlit.
A la banda dreta tenim la capçalera del riu Arieja, el nucli del Pas de la Casa i el port d'Envalira.
Anem recorrent el llom plàcidament, sense pressa, i contemplant el paisatge. Després de la primera pujadeta trobem un tram molt llarg pràcticament pla, força monòton però que permet gaudir de l'entorn, sobretot les puntes dels pics de la Font Negra.
Un cop passada aquesta autopista tan plana comencem a pujar una mica. Fem un flanqueig cap a la dreta, amb vistes cap als pics d'Envalira a l'oest.
Arribem al que de lluny sembla el cim, però que no ho és, ja que queda amagat lleugerament al nord.
Arribem a l'avantcim i voltem el cim per una pala de neu amb les raquetes posades.
És especialment bonica la vista cap als diferents pics de la Font Negra, pocs metres més al nord d'on som.
Tornem enrere per on hem pujat ara amb grampons fins a l'avantcim, on després de reposar uns minuts i menjar uns fruits secs ens calcem les raquetes i comencem el descens pel mateix camí per on hem vingut.
El primer tram trobem la neu molt bona, però amb la calor que fa avui el tros pla i fins el cotxe trobem manta quillà és a dir que en poca estona provem tota mena de neu.
Es un clàssic d'esquí de muntanya i de raquetes de neu com és la ruta que puja des de la mateixa carretera N-22 -que uneix el Pas de la Casa amb el coll de Pimorent per l'ampla carena fins al cim del pic dels Pedrons.
Tant l'itinerari com el cim són ben visibles en tot moment -excepte durant un primer tram de pujada- i la ruta transcorre per una zona molt oberta a cavall entre la Coma dels Pedrons -a la nostra esquerra pujant- i la vall del riu Arieja i el Pas de la Casa -a la nostra dreta pujant-. Per les característiques i la comoditat del recorregut aquest és un cim força freqüentat i conegut. Avui a la pujada estàvem sols però normalment si busquem solitud i tranquil•litat no és l'itinerari més idoni, però això no vol dir que la ruta no sigui bonica o que sigui poc atractiva. Per assolir el cim pròpiament dit haurem de recórrer una curta i fàcil aresta, una aresta que dóna caràcter al cim i que ens mantindrà entretinguts durant els últims metres.
 
23 FEBRER 2019
Lourdes i Josep
 
23 FEBRER 2019
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."