Inici Qui som Refugis 2000  
CATALUNYA
BARCELONA LLEIDA
TARRAGONA GIRONA
 
BARCELONA
PEDRAFORCA LA TOSA
CABIROLERA ENSIJA
COMABONA PUIGLLENÇADA
PENYAS ALTES  
PIC DE LA COSTA CABIROLERA
Aquesta sortida matinal ens acosta al cim més elevat de la comarca del Berguedà i de la província de Barcelona. És un cim amb doble personalitat, una de tranquil·la i suau pel vessant berguedà i una de feréstega i brusca pel vessant ceretà. Un cim fàcil però amb unes vistes precioses del llom del Cadí i de la plana de la Cerdanya.
Normalment la sortida és el coll de les Bassotes, al qual s'accedeix per la pista del Pedraforca o per Gisclareny. Nosaltres ens agrada sortir des de Font Terrers, una àrea recreativa que hi ha un parell de quilòmetres per sobre de Gósol direcció Josa, comencem a caminar des de la font. Seguirem un bon camí (GR-150 i GR-107 Camí dels Bons Homes) que marxa cap al nord en pujada suau al principi i més decidida al cap d'uns metres. El caminet puja fins a la Portella, un collet que ens obre la visió sobre la vall de Cerneres. El camí va girant cap a l'est i sobrevola la vall a mitja alçada que ens queda a l'esquerra, mentre que a la dreta deixem la falda nord del Pedraforca.
Passada la Portella el camí va pujant molt suau per sobre la vall de Cerneres, i veiem els primers rajos de sol que il·luminen el vessant sud del Cadí. Passem per la font de la Roca, que raja ufanosa, i anem avançant fins al Collell, ben visible a la capçalera de la vall. Triguem gairebé una hora caminant a ritme suau fins al Collell, i tot seguit el coll de les Bassotes, on hi ha el punt de sortida oficial.
 
>
Al pla que hi ha al coll de les Bassotes comencem a caminar en direcció nord, pujant la Serra Pedregosa. Podem seguir les marques taronges dels Cavalls del Vent, tot i que en algun punt, si ens hi fixem, trobarem algunes fites que ens permetran adreçar. Després d'una estona de caminar en pujada moderada arribem al llom de la Serra Pedregosa. En aquest punt cal deixar la ruta més evident dels Cavalls del Vent, que continua en direcció nord-est cap al Pas dels Gosolans, i hem de buscar unes grans fites cap al nord on hi ha el pas que ens permetrà baixar per l'altre banda de la Serra Pedregosa. És important trobar aquest pas, ja que és l'únic que ens permet baixar de la Serra Pedregosa còmodament. Hi ha un cartell que indica el refugi lliure que trobarem més endavant, el Cortal de Cortils. En aquest punt baixem amb compte, ja que és força dret, i al cap de poc arribem a la font de Cortils.
A la font de Cortils podem fer provisió d'aigua, i si continuem uns metres més, en la canal que baixa directament de la zona del Comabona, trobarem el refugi lliure de Cortals de Cortils, una petita edificació força ben conservada que serveix com a refugi. En aquest punt trobem la variant 1 del GR 150, que segueix el llom del Cadí. Prenem el GR cap a l'esquerra, en direcció ponent.
Des dels Cortils anem girant cap a l'esquerra i tracem una llarga diagonal cap al cim que ja veiem al final dels prats inclinats. Seguim el GR. Pugem una bona estona per pendents moderats sempre contemplant a la nostra esquerra la llarga carena de la Costa Cabirolera, Anem seguint el camí, però quan aquest vol començar a girar a l'esquerra per enfilar-se al pas del Cabirol l'abandonem i pugem prats a través cap al límit del precipici. De lluny sembla molt abrupte, però amb una petita grimpada l'assolirem sense problemes.
Ens situem al cim del Pic de la Costa Cabirolera (2.605 m.) En aquest punt hi ha un vèrtex geodèsic. El cim mostra clarament la doble personalitat que comentàvem d'aquest cim. El vessant Berguedà és planer i arrodonit, cobert d'herba i de fàcil accés. En canvi, al cim es trenca bruscament i veiem les parets verticals del vessant ceretà. Cal anar amb compte de no acostar-se massa, ja que una caiguda seria fatal. Cap a l'est gaudim d'una esplèndida vista de la Serra Pedregosa, la Coma dels Cortils, el Pas dels Gosolans i el Comabona. Més enllà veiem el Moixeró. Cap a l'oest veiem tota la carena del Cadí. Cap al nord la plana ceretana i els cims pirinencs. I cap al sud, l'imponent Pedraforca amb una perspectiva poc coneguda.
Prenem al camí de tornada. Per no fer el mateix camí, decidim baixar per unes tarteres que hi ha a l'alçada del Pas del Cabirol, és a dir, en comptes de baixar pel Pas del Cabirol girem cap a l'altra banda. No és una opció gaire recomanable, ja que tot i que la distància és força més curta, no hi ha camí, i només hi ha tartera a trams. És una zona força dreta i de mal passar.
Un cim fàcil, dels que es pot fer en un matí i tornar a dinar a casa. Una sortida agraïda, que ja he repetit moltes vegades.
 
 
26 AGOST 2018
Montse, Lourdes i Josep
 
26 AGOST 2018
Montse, Lourdes i Josep
 
16 GENER 2011
Toni Nadal, Lluis, Lourdes i Josep