Inici Qui som Refugis 2000  
ANAYET I VERTEX
Ruta amb inici i final a l'entrada al pàrquing de l'estació d'esquí de Anayet, també anomenada Corral de les Mules, a la que pujarem a l'emblemàtic Pic i Vèrtex d'Anayet. En l'època fora de temporada d'esquí el pas al pàrquing de l'estació d'esquí de Anayet queda tancat per una barrera pel que el vehicle es deixa a la petita esplanada que hi ha a l'entrada de la barrera al costat de la carretera principal, denominat corral de les Mulas.
Iniciem la ruta des de la mateixa barrera i haurem de caminar per carretera fins a la mateixes instal•lacions de l'estació d'esquí durant aproximadament 2,5 km, aquest tram es pot fer monòton però gaudint de les vistes a les diferents muntanyes que ens envolten en tal paratge poc a poc se'ns passarà ràpid. Un cop a les instal•lacions de l'estació d'esquí prendrem una senda per la part dreta d'aquesta enganxats al riu per apropar-nos a l'inici del Barranc de Culivillas, després de creuar el petit riu una marcada senda amb marques de GR 11 ens anirà portant a poc a poc fins al final del barranc.
Quan arribem a veure una bonica cascada a la nostra esquerra ja pràcticament estarem a dalt del barranc i poc mes endavant es descobrirà davant nostre la gran vista al Pic i Vèrtex d'Anayet amb els Ibones als quals dóna nom als seus peus, fins i tot desviant la mirada a la dreta, al costat del Ibon, i veure al veí i bonic Pic du Midi d'Ossau.
Després de la parada d'observació caminarem per una senda també marcada per anar a buscar el coll que veurem entre el Pic i Vèrtex d'Anayet.
L'aproximació al coll és molt fàcil i en poc temps estarem ja als peus del mateix, si no hi ha geleres arribar al coll serà molt fàcil tot i que amb una forta pendent, des del coll primer ens dirigirem al Pic Anayet, caminarem per un camí estret per la part posterior per donar a un petit replà on veiem els Ibones de Anayet als nostres peus així com el pas de cadenes.
Des d'aquí enfilarem un fort pendent per una pedrera una mica descomposta per assolir l'inici del pas de cadenes, aquest pas si està sec gairebé no té dificultat ja que ajudant-se de les cadenes ho superarem d'una manera fàcil, això si, els que pateixin de vertigen seria recomanable pensar-s'ho dues vegades ja que una caiguda aquí podria ser greu, el mateix si passéssim aquest tram en un dia plujós, mullat o amb gel.
Recalcar que si el dia és sec n'hi haurà prou amb prendre precaucions i agafant-se a les cadenes ho superarem fàcilment. Després d'aquest delicat pas prendrem un tram horitzontal de camí abans d'afrontar la xemeneia final.
Aquesta xemeneia no té exposició i va encaixonada és una mica vertical pel que ens haurem d'ajudar de les mans en més d'una ocasió, amb prudència, paciència i buscant bé els suports la superarem sense més problema. Després d'aquest pas ja només ens queda arribar al cim i donar per conclosa aquesta ascensió al Pic Anayet, al cim espectaculars vistes, la primera inevitable al Pic du Midi d'Ossau, la resta, el Telera, Garmo Negre i Inferns, Massís Balaitus, la Penya Foratata, Vèrtex d'Anayet.
Després de gaudir de les vistes tornarem amb precaució de nou per la xemeneia i després per les cadenes per arribar de nou al coll i ara dirigir-nos per un camí ben marcat i visible fins al Vèrtex d'Anayet, ben diferenciat per un vèrtex geodèsic en el seu cim , aquest cim perd interès ja que l'emblemàtic Pic Anayet li treu pes, tot i així i tot mai està de mes acostar-se a gaudir de les vistes que ens ofereix el vèrtex sobre el propi Pic d'Anayet i el Pic du Midi d'Ossau al fons.
Un cop recuperat forces no volem tornar al coll i continuem pel costat contrari d'on hem pujat i després fem un tros de cresta fàcil fins que trobem un coll que ens permet baixar als Plans d'Anayet ara desfarem el camí fins al corral de les Mules, baixant pel barranc de Culivillas per arribar a les instal•lació de l'estació d'esquí i d'aquí a 2,5 km plantar-nos al pàrquing donant per finalitzada aquesta bonica ruta.
Una ruta gairebé sense complicació excepte el pas de cadenes i la xemeneia encaixonada, a un cim emblemàtic com ho és el Pic Anayet.
 
31 OCTUBRE 2016
Lourdes i Josep
 
31 OCTUBRE 2016
Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."