Inici Qui som Refugis 2000  
CRESTA BAIAU
Itinerari pel Parc Natural comunal de les Vall de Comapedrosa per pujar al primer i segon sostre d’Andorra i el Baiau.
Sortim d’Arinsal i pugem per la pista paral•lela al dic d’Arinsal, que tot seguit fa una colzada a l’esquerra. L’abandonem per un camí a mà dreta (accés indicat al parc per corriol) que guanya alçària ràpidament entremig del bosc. A les bifurcacions, totes ben senyalitzades, seguim les indicacions al refugi del Pla de l’Estany, estanys de Montmantell i estanys Forcats.
Sortim a la borda de la Coruvilla, on ens cal continuar per pista en fort pendent. Més amunt, quan s’aplana, podem deixar-la pel camí del rec d’Areny, ben indicat a mà dreta.
S’acaba el bosc, deixem a mà dreta el GRP que marxa al refugi de les Fonts pel camí de la Socarrada de coll Carnisser, passem pel costat de l’estanyol i atenyem el refugi.
Refugi del Pla de l’Estany (2050m)
Com la majoria dels refugis lliures d’Andorra té una estança reservada a pastors i forestals i una altra de lliure amb capacitat per a sis places amb lliteres, taula, llar de foc, bancs i font al costat. Com que s’hi pot accedir amb tot-terreny no és estrany trobar-lo ocupat per caçadors o altre gent, a més d’excursionistes. Avui tancat per obres
L’estany i el refugi estan situats al fons de la coma o circ coronat pel cordal entre el Comapedrosa i el pic de la Pala de Coll Carnisser.
Per salvar el fort desnivell, el camí fa marrada dibuixant un cercle i va a buscar unes lleixes al peu del Port Dret
Creuem el torrent, deixem a mà dreta el camí als estanys de Montmantell per després, en fort pendent, guanyar les lleixes i tornar a creuar el torrent de Port Dret. Deixem una ampla i oberta canal a mà dreta i, seguint una rasa (Oest), atenyem el primer dels estanys.
Estanys Forcats (2635m)
A mà esquerra, sobre un llom, hi ha l’antic refugi metàl•lic. Resguardat al darrere del llom hi ha el nou, de fusta i més ben condicionat, amb capacitat per a sis places.
La Roca Entravessada és el cim que tenim just davant en el sentit d’arribada (W), amb l’aparença d’un cim bicèfal, amb un contrafort o bony més baix a l’esquerra, del que es despenja un llarg esquenall.
Guanyarem el cim per la carena d’aquest llom. Si ens hi fixem bé, veurem una petita protuberància a l’extrem esquerre de la carena. No és altra cosa que una gran fita, referència de per on podem d’atènyer la carena.
A partir d’aquí abandonem el camí fressat i els senyals. Solament fites escadusseres i esparses, pel que serà millor guiar-nos pel sentit comú, amb la premissa que si topem amb un pas difícil, anem per mal camí.
A mesura que guanyem alçada ja podem albirar el segon estany. Un cop a la carena també el pic de Baiau i la collada del Forat dels Malhiverns, entre aquest i el Comapedrosa.
La carena és ampla i podem resseguir-la pel fil, apartant-nos-en puntualment pel vessant dels Malhiverns.
Topem amb el contrafort. Tan podem optar per escometre'l directament, com esquivar-lo per l’esquerra seguint una estreta vira amb certa exposició. En ambdós cassos ens caldrà grimpar.
Superat l’esperó solament ens cal remuntar la pala meridional, entre rocam i herbei, per guanyar el cim.
Roca Entravessada (2925m). Segon cim més alt d’Andorra, darrere del seu veí el Comapedrosa. Malgrat això no ofereix una gran panoràmica. Per migdia l’esmentat Comapedrosa i pel nord l’allargassada carena del Medacorba, de semblant alçària, li ho priven. Però és especialment interessant el que podem albirar vers ponent: des del circ de Baiau fins al Monteixo.
Continuem per la cresta en direcció sud. A mesura que avancem la carena es torna més aeri, sense arribar a presentar cap obstacle significatiu en el seu tram inicial.
El primer ressalt característic el trobem en els gendarmes que els evitarem baixant per una inestable pedrera fent una volta per pujar per una altra pedrera amb alguna grimpada de II + tornant al cresta passant per unes grades pedregoses arribant al cim.
Pic de Baiau de 2866 metres. A l'est trobem la propera mola del Comapedrosa, abandonem la cadena fronterera per desviar-nos cap aquest cim que queda desplaçat del cordal estricte del Circ de Baiu, baixem a una fàcil aresta traspassem la Collada del Forat dels Malhiverns i pujant per un marcat camí.
Arribem al Pic de Comapedrosa el cim més alta d'Andorra amb 2942 metres.
Ja al cim ens delectem amb l'enorme vista que tenim davant nostre, podent albirar pràcticament tot el principat fins i tot les Maladetes i el sector de la Pica d’Estats, descansem una estona.
Ens posem de camí per la part contrària que baixa fins l'estany Negre i continuar pel GR11 al costat del Riu de Pedrosa per tota la vall.
Trobem el desviament del refugi de Comapedrosa a la nostra dreta, nosaltres continuem baixant fins trobar la pista que pujava al Pla de l’Estany però al `poc la deixem i baixem per un camí que baixa paral•lel al riu arribant a la carretera remuntem un tros de carretera i acabem la nostra excursió. Amb un total de gairebé 14 Km. 1800 metres de desnivell positiu i 11 hores
 
 
22 SETEMBRE 2018
Montse, Lourdes i Josep
 
22 SETEMBRE 2018
Montse, Lourdes i Josep
 
Per guardar l'arxiu fes clic amb el botÓ secundari del ratolÍ i tria "Guardar destinaciÓ com..."